Chef Alain Ducasse este unul din cei mai puternici bucatari ai momentului, cu o influenta majora asupra gastronomiei mondiale. Anticipeaza trenduri, creeaza noi tehnici de gatit si pregateste an de an generatii noi de chefi. Intr-un interviu acordat Fine Dining Lovers, chef-ul vorbeste despre secretele din spatele succesului sau si planurile lui de viitor.

“Ai nevoie de o echipa buna. Viziunea este globala, insa expresia este locala. Ai nevoie de o echipa buna. Cuvintele-cheie sunt local si de sezon”.

Tot ce-si doreste in acest punct al carierei este sa-i invete si pe ceilalti tot ce stie el:

"In loc sa fiu interesat sa fac un nou restaurant, sunt mai interesat de arta de a impartasi. Vreau sa transmit toate cunostintele mele, savoir-faire-ul, lucrurile care sunt esentiale stilului meu de gatit. Sunt chefi talentati in toata lumea: daca esti un expert, trebuie sa-ti impartasesti cunostintele cu ei. "

Despre vegetarianism si veganism, numai de bine:

“In data de 27 mai 1987, am pregatit un meniu vegetarian la Louis XV, in Monaco. Se numea Menu du Jardin de Provence. 27 ani mai tarziu, oamenii au impresia ca este nou. Cuvintele-cheie din bucataria mea sunt: legume, sezoniere, locale. Multe legume, atat gatite, cat si crude, peste crescut in mod sustenabil, mai putine proteine animale, mai putine grasimi, mai putina sare si mai putin zahar. "

Daca ar fi responsabil de dezvoltarea gastronomiei in Europa, Chef Alain marturiseste ca ar lucra mai intai la identitatea culinara a fiecarei tari:

“Respectarea diferentelor si cultivarea lor. Uniunea Europeana ar trebui sa ne permita sa producem tot ce vrem asa cum vrem. Libertate pentru fiecare tara: sa-si poata pastra cultura, si nu ce se intampla aici. Sa continuam sa facem mozzarella si branzeturi din lapte crud. Ei vor ca branzeturile sa fie peste tot la fel, totul sa fie reglementat. O viziune globala insa nu trebuie sa distruga identitatea locala."