1. Champagne/Sampanie
Facuta din boabe de struguri Chardonnay, Pinot Noir si Pinot Meunier, sampania este cea mai cunoscuta bautura spumanta din lume. Ce trebuie sa stii este ca termenul "sampanie" poate fi folosit doar pentru vinurile produse in regiunea Champagne din Franta.

2. Cremant de Loire, Burgundia, Jura, Alsacia, etc
Cremant inseamna "Cremos" in Franta si este denumirea folosita pentru celelalte vinuri frantuzesti, produse in alte regiuni decat Champagne. De exemplu, poti gasi Cremant de Loire, Cremant de Bourgogne (Burgundy), Cremant de Jura si Cremant d’Alsace. In fiecare regiune, vinul este facut din alt soi de struguri.

3. Blanquette de Limoux France
Este un vin spumant asemanator cu Cremant, doar ca este produs in Limoux, o regiune mica din Languedoc, sudul Frantei. Spumantul este facut din Mauzac (un soi de struguri local, cunoscut si ca "Blanquette"). Limoux este una din cele mai vechi regiuni din Franta in care se produce vinul spumant - inca din 1531.

4. Prosecco
Prosecco este un vin spumant alb, sec sau extra sec, din regiunea Veneto, Italia, la aproximativ 50 km de Venetia. Este facut din struguri Glera (numiti si Prosecco). Spre deosebire de sampanie insa, (care este si principalul sau competitor), la prosecco difera metoda de preparare– cea de-a doua fermentatie are loc in cisterne din otel inoxidabil (metoda Charmat), care este mult mai accesibila ca pret. Este apreciat pentru aromele fructate.

5. Cava
Cava este un vin spumant din Spania, produs in cea mai mare parte in Catalonia. Poate fi atat alb cat si rose. Este facut din mai multe soiuri de struguri: macabeu, parellada si xarel-lo. In trecut, cava era supranumita "sampania spaniola", insa acum nu se mai poate din cauza legislatiei europene.
Vinul spumant Cava are o insemnatate mare pentru spanioli si catalani, fiind asociata cu evenimentele speciale precum botez, nunta, banchet, cine si petreceri.

6. Franciacorta
Din regiunea Lombardia din Italia (unde este si Milano), vinul Franciacorta este o alegere delicioasa, insa uneori si un pic cam scumpa. Metoda de preparare este cea traditionala (Champenoise) din boabe de strugiri Chardonnay, Pinot Noir si Pinot Blanc.

7. Sekt
In principiu, acest nume reprezinta orice vin spumant produs in Germania. Din pacate, vinurile Sekt nu sunt cele mai bune din lume, iar asta din cauza calitatii scazute si a lipsei de atentie a producatorilor.

8. Moscato d’Asti & Brachetto d’Acqui Italy
Este un vin dulce spumant care vine din regiunea Piemont din nordul Italiei. Moscato d'Asti este facut din boabe de struguri Moscato si este alb, iar Brachetto d'Acqui este facut din Brachetto si este Rose.

9. Lambrusco
Este unul din cele mai populare vinuri ale momentului si provine din regiunea Emilia-Romagna din Italia. Este un vin rosu spumant care merge de minune cu Prosciutto di Parma si Parmigiano Reggiano, produse in aceeasi zona.

Sursa: vinepair.com