Ultimii ani au fost doar despre rose. Vinurile din Provence au reusit sa se impuna pe plan international si sa creeze o adevarata pasiune, in special in randul doamnelor care brusc au avut o optiune racoritoare, eleganta, feminina de savurat la o iesire la restaurant. I-au prins gustul si barbatii care, de multe ori, au renuntat la o halba de bere pentru un pahar de vin. Desi popularitatea vinurilor rose este inca in plina crestere, noua vedeta din lumea somelierilor este orange wine – un vin pretentios care nu este deloc pe gustul oricui.

Un vin aparut din greseala
Vinul portocaliu a aparut ca urmare a experientelor pe vinurilor bio si pe cererea de vinuri bio din piata. In ciuda numelui si al culorii, orange wine nu are nimic in comun cu... portocalele.

Este, de fapt, un vin alb, dar tratat ca un vin rosu. Asta inseamna ca strugurii sunt lasati sa fermenteze cu tot cu coaja mai mult timp. Cand sunt gata, au o culoare tulbure, usor portocalie, si un gust intens, ca de vin rosu.

A fost descoperit din greseala, in contextul in care producatorii de vin si-au propus sa faca un vin bio, adica fara interventii din afara in ceea ce priveste filtrarea sau stabilizarea lui.

Liliac, prima crama din Romania care produce "vin portocaliu"

Noi l-am descoperit la crama Liliac din Transilvania, care va lansa, in premiera pentru Romania, la sfarsitul lui septembrie, prima colectie de “vin portocaliu” din Romania.

Desi nu este un vin “usor de digerat”, el face parte din strategia companiei de a incerca lucruri noi, inceputa cu “Nectarul de Transilvania”, primul vin de desert realizat prin metoda Schilfwein.

“Orange wine-ul se adreseaza curiosilor si oamenilor care vor sa incerce lucruri noi, care merg pe ideea de vin bio. Este un risc, insa destul de riscant din punct de vedere economic a fost si atunci cand am inceput sa producem Nectarul, pentru ca din 100 kg de struguri se fac 10 litri de vin, pe care trebuie sa-l vinzi la un pret destul de mare., spune Simona Mardale, Sales & Marketing Director al Cramei Liliac.

Crama va lansa o editie de 2.000 de sticle, iar anul viitor planuieste sa scoata pe piata si un spumant, astfel incat sa aiba o gama cat mai diversificata in limita a 350.000 de sticle pe an, la care isi doreste sa se opreasca.

“Orange wine a aparut din greseala de cativa ani in lumea vinurilor. S-a constatat ca, incercand sa faci un vin fara conditionare chimica, ajungi sa tii foarte mult mustul in contact cu vasca, poate sta chiar 6-8 ani in fermentatie. E o mare problema ca miroase foarte rau si imparte lumea in doua categorii: unii spui “wow”, miroase groaznic, si altii care il considera deosebit si interesant. Cu siguranta in bucataria moleculara i se va gasi o intrebuintare ”, ne-a explicat Rudolf Krizan, oenologul cramei Liliac.

Facut din boabe de struguri Chardonnay, despre care oenologul sustine ca este un soi putin cam bizar pentru acest tip de vin, orange wine-ul  este, pe intelesul tuturor, un vin nefiltrat, destul de asemanator cu vinul de casa. Tocmai din acest motiv, are o durata de viata foarte scurta, de aproximativ 6 luni. Trebuie pus foarte repede la rece, pentru ca este viu, are micro-organisme in el, iar daca este depozitat incorect se strica imediat.

Cei de la Liliac nu sunt singurii care s-au indreptat catre segmentul bio din industrie. Mai sunt si alte crame din zona care s-au axat pe acest segment, precum Nachbil de langa Satu Mare sau Petro Vasello din Timis. Sunt crame mici, care exploateaza micro-climatele din zona si care vor sa schimbe felul in care se produce vinul in Romania. Un lucru e cert: Romania incepe sa tina pasul cu ce se intampla in alte tari cu traditie viticola din lume.