Sosul alb si gustul sau intens de branza este unul dintre favoritele noastre. Stim, are nenumarate calorii si nu intra in categoria retetelor sanatoase, dar putem sa chiulim din cand in cand de la dieta.

Pastele Alfredo sunt un preparat clasic al bucatariei italiene, dar de la reteta originala care contine doar paste, unt si parmezan, s-a ajuns, in timp, la una mai elaborata cu sos facut cu smantana, unt sau lapte cu o consistenta mult mai densa. Si parca ne place si mai mult asa, chiar daca presupune mai multe calorii.

Am gasit o reteta simpla pe site-ul My Recipes si ceea ce ne-a placut cel mai tare a fost timpul scurt de preparare. O dai gata in mai putin de o jumatate de ora si, in plus, ii poti adauga oricand si legume proaspete (mazare, broccoli, ciuperci) pentru un plus de vitamine.

Ingrediente (pentru 4 portii):

  • 250g paste fettuccine 
  • 2 felii mari bacon afumat, tocat
  • 1 lingurita usturoi zdrobit
  • 1 lingura faina
  • 230ml lapte degresat 
  • 120g parmezan ras
  • ½ lingurita sare 
  • 2 linguri patrunjel proaspat tocat 
  • ½ lingurita piper macinat

Fierbe pastele conform timpului trecut pe ambalaj in apa fara sare si ulei. Scurge-le si pastreaza un sfert din apa in care au fiert.

Cat timp se fierb pastele, prajeste baconul intr-o tigaie fara ulei, la foc mediu timp de 4-5 minute pana cand se rumeneste, amestecand continuu. Scoate bucatelele de bacon si pastreaza in tigaie grasimea scursa.

Adauga usturoiul si soteaza-l un minut, amestecand continuu. Presara faina peste usturoi si amesteca 30 de secunde. Toarna treptat laptele si lasa-l sa fiarba 2 minute pana cand se ingroasa putin. Redu intensitatea focului.

Adauga treptat parmezanul si amesteca pana cand acesta se inmoaie. Condimenteaza cu sare si adauga apa pastrata de la paste.

Pune si pastele fierte in tigaie si amesteca bine sa se incorporeze sosul. Opreste focul. Presara baconul, patrunjelul tocat si piperul.

Verdict: Se gatesc rapid si sunt savuroase, in ciuda carbohidratilor. Sosul este perfect, dar noi i-am mai adaugat putin lapte si piper. In loc de fettuccine am folosit spaghete, iar rezultatul a fost la fel de bun.