Borcane cu muraturi se rasfata pe galantare, siruri intregi de carnaciori se intind lenese in vitrine langa bucati de cas si branza in coaja de brad, iar borcanele cu dulceata imbie de pe rafturi, asezate frumos langa pungi cu gustari cu marca romaneasca. Nu e privelistea la care te-ai astepta intr-un magazin aflat in inima Londrei,  dar e un colt din Romania pe care Ileana Florea l-a adus din tara pentru conationalii cu dor de patrie, dar si pentru strainii fascinati de bunatatile romanesti.

“Am deschis magazinul din nostalgia mea pentru trecut. Din dorul meu pentru mancarea copilariei mele. Am fost mereu pasionata de pitorescul mancarii, am calatorit mult si am incercat multe gastronomii si am ajuns la concluzia ca mancarea romaneasca este cea mai buna. Pentru gustul ei simplu, dar si pentru ingredientele netratate chimic. Adica, fructele si legumele de sezon din gospodariile romanesti”, spune Ileana, care se declara fascinata si pasionata de gatit.

Mancare romaneasca pretuita de englezi
“Ileana” - Artisan Food & Butcher a starnit aprecieri si laude la scurt timp dupa aparitie. Cu aspectul lui cochet, fara insemne nationale care sa iasa in evidenta, magazinul s-a incadrat perfect in peisajul londonez de pe Watford Way. The Londonist, unul dintre cele mai cunoscute ghiduri citite de britanici, l-a trecut  in octombrie pe lista “best new food shops”, apreciind produsele autentice si decorul special.

Ileana Florea stie ca asemenea mentionare este o onoare pentru afacerea ei, pentru ca presa englezeasca nu aduce elogii prea des si fara motiv. “Aceasta este dovada faptului ca mancarea romaneasca este buna si daca este promovata bine, gastronomia romaneasca are mari sanse sa ocupe un loc alaturi de mult mai cunoscutele gastronomii italieneasca si frantuzeasca”.

Un magazin pe sufletul romanilor
Bacania din Londra a atras si clienti romani, si straini. Toti au apreciat gustul simplu si natural al produselor pe care le aduce Ileana Florea nu numai din Romania, dar si din Italia, Franta sau Polonia.   

Fructele, legumele si branzeturile cu pasaport romanesc ocupa, insa, un loc important si sunt in egala masura apreciate si de romanii stabiliti la Londra, dar si de straini, care simt diferenta de gust fata de produsele din supermarket. La fel de mult le plac mezelurile si carnurile afumate, dulceata de trandafiri sau magiunul de Topoloveni, muraturile asortate sau zacusca, vinurile si berile romanesti.

“Majoritatea produselor provin de la mici companii artizanale, ecologice care produc doar sezonal si nu tot anul. Incercam sa sustinem comertul echitabil”, spune Ileana.  In cosurile si standurile micului magazin stau comod gutui, mere, nuci, legaturi de cimbru si telina, mai putin aratoase decat cele din marile magazine, dar purtand in ele un parfum de pamant si toamna. “Este un magazin atipic, unde nimeni nu se grabeste, iar oamenii sunt inviati sa guste mancarea. Nu este o experienta tip supermarket, este o experienta sociala si culinara inainte de toate”.

Ileana isi doreste sa poata aduce in micul univers romanesc si produse de artizanat create cu migala de mesteri romani priceputi.

Un finantist transformat in ambasador al produselor romanesti
Ileana Florea vine din Barlad si nu a fost intodeauna mic afacerist. In Marea Britanie a lucrat mai intai pentru o firma in domeniul financiar si apoi a deschis magazinul, un loc care si-a dorit sa nasca nostalgii si placeri. “Decorul in combinatie cu mirosul de mancare calda venit din bucatarie si cu o degustare a produselor ofera un alt tip de experienta” povesteste Ileana, care are isi pune sortul si gateste si ea, alaturi de cele doua bucatarese pe care le are, mancaruri romanesti pentru clienti, dar si pentru evenimente private.

De la “Ileana” au ajuns pe mese speciale sarmalute, parjoale, salata de vinete, branzeturi si verdeturi nascute in Romania. Le-au gustat si apreciat si cei care au participat la evenimente politice la Ambasada Romaniei la Londra, dar si la Festivalul de Film Romanesc din capitala britanica.

Iar pentru cei care nu au sansa sa ajunga la astfel de petreceri, Ileana gateste zilnic cu ingrediente de sezon si vinde mancare buna clientilor care ii trec pragul magazinului: de la supe cu legume pana la strudele cu mere, gutui si dovleac sau salata boeuf si sarmale, dupa care strainii se dau in vant.

Pentru Ileana Florea, Romania ramane mereu “acasa”, locul unde revine in fiecare an pentru a descoperi noi producatori, cucerita in continuare de satele de munte, de zumzetul si mirosul  pietelor de la noi, de unde pleaca intotdeauna cu bratele pline de musetel sau ierburi de gradina.

Foto: arhiva personala Ileana Florea si Facebook Ileana – Artisan food & Butcher