de Valentin Vasile

Visul, aproape unanim, al persoanelor cu care am lucrat de-a lungul carierei mele, si indeosebi al femeilor, este sa poata manca zilnic dulciuri fara sa se ingrase, ba chiar sa slabeasca.

Scenariul in care consumi zilnic deserturi, fie ele si preparate dupa regulile gastronomiei nutritionale, si totusi slabesti, nu poate deveni realitate pentru 95% din populatie. Restul de 5% sunt ectomorfii, acele persoane care s-au nascut cu arderi hiper rapide si care orice ar manca nu acumuleaza depozite de grasime.

Daca respecti niste reguli insa, poti sa te bucuri din cand in cand de deserturi delicioase.

Ce inseamna dulce?
Dar sa ne intoarcem la definitia corecta din punct de vedere nutritional a cuvantului ‘dulce’. Corpul uman e “programat” ca alimentele cele mai dulci pe care sa le consume sa fie fructele si laptele matern si, in niciun caz, dulciurile concentrate, industriale, de pe rafturile supermarketurilor, ale caror grad de indulcire poate fi si de 100 ori mai mare decat gradul pe care e programat corpul uman sa il poata asimila in mod sanatos. Deci, daca pornesti la drum cu ideea in care vrei, in continuare, sa poti consuma dulciuri concentrate si totusi sa fii si ramai sanatos si fit, din punctul meu de vedere n-ai plecat la drum echipat pentru succes.

Inainte sa deschideti sectiunea de comentarii pentru a-mi contra punctul de vedere si pentru a argumenta cat de nerealista este propunerea pe care v-o fac de a renunta la dulciuri, am totusi un as in maneca – deserturile gatite dupa principiile gastronomiei nutritionale.

In gastronomia nutritionala, fiecare aliment care contine  o proportie mare de toxine si anti-nutrienti este inlocuit cu un altul cu un continut cat mai mare de nutrienti si unul cat mai mic de calorii si anti-nutrienti. Totusi, in cele mai multe din cazuri, aceste inlocuiri se refera in special la echilibrul de nutrienti vs anti-nutrienti, continutul caloric ramand totusi similar.

Spre exemplu, atunci cand va propuneti sa va gatiti desertul preferat, va sfatuiesc sa inlocuiti faina alba de grau cu cea integrala sau chiar cu o faina fara gluten, in loc de drojdie sa va reintoarceti la obiceiul ancestral de a fermenta aluatul cu maia, in loc de margarina sa folositi unt preparat in casa din smantana de tara sau unt de cocos, in loc de zahar sa folositi un indulcitor mai putin nociv precum extractul de stevia, in loc de cacao, care este un eliminator al calciului din organism, sa folositi pudra de roscove care are un efect de fixare al calciului in oase si asa mai departe.

Practic, ce vrem sa obtinem prin aceste substituiri este sa dam organismului cat mai multe calorii bune si cat mai putine calorii goale, astfel incat sa poata folosi caloriile respective pentru a extrage nutrienti din ele. In cazul dulciurilor concentrate, continutul de calorii goale este atat de mare incat corpul, neavand nici un alt scop in care sa le poata utiliza, le transforma in depozite de grasime.

Spre exemplu, acum 2 luni, am primit ca surpriza de la echipa mea Limitless un tort vegan de tip cheesecake cu blat din nuci, seminte si fructe uscate, ‘branza’ din caju, ornat cu rodie, fructe de padure si catina. Reteta tortului aici:

In aceeasi maniera a inlocuirilor alimentelor mai putin sanatoase, pot fi reinterpretate aproape toate dulciurile clasice, de la negresa si pana la savarina. Pe langa organizarea logistica pentru a obtine toate alimentele sanatoase cu care sa faceti inlocuirile, mai sunt necesare doar un dram de determinare si de vointa de a va pastra sanatatea si tonusul pe termen lung.

Spor la gatit!

Valentin Vasile este antrenor personal si expert in nutritie. Este autorul cartii "Stil de viata, nu dieta" si creatorul conceptului Limitless Workout – un program complet de remodelare corporala care include atat un program de antrenament, cat si unul de alimentatie pentru accelerarea metabolismului.