Citeste si cum a gatit Ana in ziua 6, Ratatouille a la Julia Child

 

Dupa o saptamana lunga, am decis sa inchei proiectul cu cea mai cunoscuta reteta a Juliei Child. Dincolo de importanta care i se acorda in filmul Julie si Julia, tocana aceasta a fost primul lucru gatit de Julia Child in propria emisiune de televiziune, The French Chef.

Fiind vorba de ultima zi a proiectului, voi vorbi ceva mai putin despre reteta (am sa o las chiar la Julia Child sa va arate cum se gateste) si un pic mai mult despre rezultatul acestei saptamani. Nu voi vorbi despre cate kilograme de mancare am gatit sau despre cum a variat numarul meu de kilograme. Nu am sa vorbesc nici despre orele petrecute in bucatarie. O sa va povestesc despre lucrurile pe care le-am castigat in aceasta saptamana, lucruri care ma fac daca nu un om mai bun, atunci cu siguranta o bucatareasa mai buna :)
1. Ii respect enorm pe cei/cele care sunt nevoiti sa gatesca in fiecare zi si sa o faca pastrandu-si zambetul pe buze; mama, apreciez acum si mai tare serile in care veneai acasa dupa o zi intreaga de munca si, cat ai zice peste, nascoceai cea mai buna mancare pentru cativa oameni si ... un caine;

2. Lasam prea usor retetele vechi sa dispara; e adevarat ca multe dintre ele nu mai pot fi reproduse 100% (au mai disparut niste ingrediente, gusturile noastre s-au schimbat) dar, cu un pic de imaginatie, pot fi adaptate extrem de usor gusturilor moderne;

3. Redu cantitatile; am inceput sa invat sa gatesc pentru 2 persoane (pana cum imi reusea faza asta doar la micul dejun, cartofi prajiti si salata);

4. am aflat ca mi-ar prinde bine niste rezerve de supa de pui/vita in congelator;

5. Am invatat sa nu imi mai fie frica de prea multa ceapa in mancare; pot acum sa am incredere in reteta iar daca acolo spune ca am nevoie de 2 cepe, pai atunci inseamna ca trebuie sa pun 2 si nu una;

6. As avea nevoie de o masina de spalat vase; cand gateam cam de doua ori pe saptamana (micul dejun nu se pune), nu ma deranja atat de tare maldarul de vase murdare; sa il vad insa in fiecare zi ...

Revenind la gateala, decizia de a incheia cu reteta asta a fost geniala. E adevarat ca dureaza cateva ore pana este gata dar si cand e gata ... este cu siguranta cel mai bun lucru pe care l-am mancat in aceasta saptamana si unul dintre cele mai bune pe care le-am mancat vreodata. Daca vreti sa o incercati, aveti nevoie de (mai jos sunt ingredientele pentru 6 persoane):

  • 150 gr bacon
  • ulei de masline
  • 1,3 kg carne de vita taiata cubulete
  • 1 ceapa taiata marunt
  • sare si piper
  • 2 linguri faina
  • 3 pahare vin rosu
  • 3 pahare supa de vita
  • 1 lingura pasta de tomate
  • 2 catei de usturoi
  • ½ lingurita de cimbru
  • 1 frunza de dafin
  • 1 morcov feliat
  • 18-24 cepe mici, albe
  • 3 ½ linguri de unt
  • 1 buchet aromat (4 fire patrunjel, o jumatate de frunza de dafin, ¼ lingurita cimbru)
  • 500 gr ciuperci taiate in sferturi

Dupa ce ati facut rost de toate cele de mai sus, inarmati-va cu multa rabdare, chef de gatit si muzica buna in bucatarie. Pentru prima data in acest proiect as vrea sa nu va spun eu cum se obtine tocana magica ci sa o las pe insasi Julia Child sa o faca.

Am gasit pe youtube acest clip care prezinta, in intregime, reteta de boeuf bourguignon prezentata la prima editie a emisiunii The French Chef.

Enjoy si bon appetit!

Gateste si tu ceva inspirat de Julia Child si poti castiga unul dintre cele doua pachete “Mastering the Art of French Cooking”, oferite de Books Express. Vezi aici cum poti participa la concurs.