Vezi si cum a gatit Ana, in ziua 2, supa de mazare a la Julia Child


Astazi, este pentru prima data cand simt o urma de regret ca am promis sa gatesc in fiecare zi cate ceva. E Sf. Maria, zi libera, frumos afara, prietenii suna ca ar vrea sa dea o fuga in afara Bucurestiului ... tentant.
Am fost extrem de aproape sa cedez dar nu, nu am facut-o. (Mama, daca citesti, stiu ca esti mandra, fiica ta da primele semne de maturizare. Nu te entuziasma insa prea tare. Mai am ceva de copilarit, vreo 15-20 de ani).
Revenind la proiect, astazi este cea mai importanta zi. In urma cu 100 de ani, pe 15 august, se nastea Julia Child. De aceea am ales sa gatesc una dintre cele mai cunoscute retete: coq au vin. Am mai gatit-o de cateva ori, imi place extrem de tare sa gatesc cu vin. La fel de tare imi place si sa il consum pe langa mancare dar asta este alta poveste.
Va spuneam ca am mai gatit coq au vin dar l-am facut dupa o alta reteta ceva mai complicata (dupa cum mi-am dat seama astazi) si cu un timp mai lung de gatire.
Pentru varianta Juliei, aveti nevoie de:

  • 800-1000 gr carne de pui (piept, ciocanele)
  • 200 gr bacon
  • o ceapa
  • 2 catei usturoi
  • 2 frunze de dafin
  • rozmarin
  • 2 pahare de vin rosu
  • 2 pahare supa de pui
  • 2 lingurite de unt
  • 3 lingurite de faina
  • 500 gr ciuperci
  • sare
  • piper

Reteta originala spunea ca aveti nevoie de toate cele de mai sus dar, in cazul in care se intampla fix la mijlocul ei sa descoperiti ca nu aveti unul dintre ingrediente nu va panicati. Atata timp cat aveti pui si vin, reusiti sa obtineti ceva comestibil :)
Am tinut sa precizez asta, pentru ca eu am realizat prea tarziu ca nu mai am nici macar un gram de faina in toata casa. Am rezolvat problema lasand un pic mai mult sosul pe foc.
O sa va spun insa pasii retetei originale, cea cu faina :)
Pasul 1. Prajiti baconul intr-o tigaie si puneti-l pe un prosop de hartie pentru a se scurge grasimea
Pasul 2. Ungeti fundul unei cratite cu ulei si puneti puiul la prajit. Trebuie lasat pentru aproximativ 8 minute, pana se reumeneste pe ambele parti. Adaugati ceapa, usturoiul, frunzele de dafin si rozmarinul. Amestecati din cand in cand, pana ceapa devine aurie.
Pasul 3. Adaugati supa de pui si vinul rosu. Lasati flacara la intensitate mare pana incepe sa fiarba, dupa care o reduceti. Acoperiti cratita si lasati sa fiarba, la foc mic, inca 30 de minute.
Pasul 4. Scoateti bucatile de pui si pastrati-le intr-un vas acoperit pentru a nu se raci
Pasul 5. Incorporati faina si untul in sosul de vin. Mariti flacara si amestecati continuu pana incepe sa fiarba. Adaugati ciupercile, baconul, sare si piper si mai lasati pe foc inca 10-12 minute.
Pasul 6. Puneti din nou puiul in sos, mai lasati cateva minute pe foc si ... gata, va puteti desfata.
Bon Appetit!

Concurs FoodStory, Julia Child 100. Puteti castiga unul dintre cele doua pachete “Mastering the Art of French Cooking” (vol. 1 si 2), oferite de Books Express. Pentru a putea castiga cartea, trebuie sa trimiteti AICI o reteta (poza si text) facuta de voi. Cei doi castigatori vor fi alesi de echipa editoriala foodstory.ro