Gastronomia mexicana este extrem de variata si, mai ales, complexa in ceea ce priveste pregatirea preparatelor. Recunoscuta in intreaga lume pentru aromele distincte si extrem de condimentate, ea reuneste atat elemente ale bucatariei mezoamericane, cat si ale celei europene, influentand totodata enorm traditiile altor tari.

Pentru ca este speciala, mancarea mexicana a fost declarata in luna noiembrie a anului 2010, Patrimoniu Cultural Nematerial al Umanitatii de catre UNESCO, alaturi de bucataria franceza.

Ce legende exista in jurul acestor alimente?

Dincolo de multitudinea felurilor de mancare si a gustului inconfundabil, bucataria mexicana reflecta o cultura extraordinara bazata pe ritualuri religioase, magie si arta. Nu putea sa faca exceptie de la aceasta regula porumbul, ingredientul principal din care se fac faimoasele tortillas.

Considerat “creatia zeilor”, porumbul face parte din cele mai importante legende mexicane si are legatura chiar cu modul in care zeii au creat omenirea. O veche legenda a Americii de Nord spune ca Quetzalcoatl, zeul suprem in mitologia azteca a coborat in Mictlan, locul in care se duceau toti mortii, si a adunat oasele acestora, pe care le-a dus zeitei Coatlicue. Aceasta le-a modelat cu putin porumb si astfel au aparut oamenii.

Tortillas sau lipii mexicane

Tortillas reprezinta un aliment de baza al bucatariei mexicane, cu toate ca se consuma de-a lungul intregii Americi Latine. Acestea au o forma circulara, pot fi preparate atat din porumb, cat si din faina alba de grau si, cu toate ca poarta acelasi nume, nu trebuie confundate cu tortillas din Spania, care se pregatesc dupa alta reteta.

Cea mai cunoscuta modalitate de preparare a acestor alimente este cea in care boabele de porumb se curata bine si se fierb in apa cu oxid de calciu, pentru ca mai apoi sa se framante pana la obtinerea unei paste consistente. Tortilla din faina de grau se prepara prin amestecul cu apa sau lapte, unt vegetal sau grasime de porc si sare. Masa de faina se framanta alaturi de celelalte ingrediente si se taie in forma circulara, pentru ca mai apoi sa fie introdusa in cuptor, pe o placa de metal sau lut. Forma finala este asemanatoare cu a unei clatite sau a unei lipii libaneze.

Tortilla este un aliment de baza in bucataria mexicana si tine locul painii noastre, putand fi savurata alaturi de o multime de feluri de mancare specifice. Indiferent de venituri sau clasa sociala, tortillas sunt consumate in cantitati uriase pe intreg teritoriul Mexicului si nu numai.

Povestea de la care au plecat tortillas

Prezenta lor in arta culinara mexicana este atat de veche, incat nici macar specialistii nu reusit sa stabileasca exact originea si momentul in care au inceput sa-si faca loc in alimentatia bastinasilor. Se pare, insa, ca originea lor este prehispanica, intrucat au fost gasite in Oaxaca dovezi ale faptului ca tortillas se preparau inca din anul 1500 i.Hr.

La ce feluri de mancare se pot servi tortillas?

  • Chilaquiles – Se feliaza, se fierb si apoi se prajesc in sos picant.
  • Chiladas – Cand infasoara carnea de pui sau branza si sunt inumuiate in sos picant se numesc chiladas. Daca sosul este de rosii poarta denumirea de entomatadas, iar daca este din fasole rosie, enfrijoladas.
  • Tacos dorados – Cand sunt umplute cu guiso (o mancare de casa din friptura de vita in sos si legume) si prajite in tigaie.
  • Tostadas – Se prajesc intr-o tigaie cu mancare de fasole, carne, legume si salata verde.
  • Quesadillas – Preparate in strat dublu, cu branza in mijloc.

Pe langa toate acestea, la orice masa se aseaza o farfurie plina de tortillas, pentru ca invitatii sa se poata servi cu ele daca simt nevoia de un aliment consistent, pe langa felul de mancare pe care il au in fata. Mai mult, ele joaca si rolul de tacamuri comestibile.

Vezi si reteta tortillas