Branzeturile italiene difera in primul rand in functie de regiune. In nordul Italiei, branzeturile se fac din branza de vaca, in Italia centrala si de sud ingredientul cel mai folosit este laptele de oaie, dar si lapte de capra sau cel de bivolita. Gustul este si el unic, intrucat animalele sunt hranite cu iarba si fan care cresc in micro-regiuni diferite. Iata care sunt cele mai populare branzeturi italiene.

PARMIGIANO REGGIANO
Parmezanul, cum este cunoscut peste tot in lume, vine din regiunea Emilia-Romagna si este folosit in bucataria italiana pentru paste si orez. Italienii isi cumpara bucati mari de parmezan, care a stat 2 ani la maturat, astfel incat sa ajunga la un gust foarte intens (se zice ca gustul parmezanului se imbunatateste odata cu vechimea lui). Vezi si 7 cele mai bune retete cu parmezan.

MOZZARELLA
Mozzarella este o branza moale, produsa in mod traditional din lapte de bivolita. Folosita aproape intotdeauna la pizza, mozzarella poate fi savurata si de una singura, alaturi de o salata. Insa conditia este sa fie cat se poate de proaspata.
Incearca si cele mai bune retete cu mozzarella.

RICOTTA
Este facuta din zer de oaie sau lapte de vaca si are o textura moale si faramicioasa, motiv pentru care nu se manaca separat. Insa ricotta se foloseste foarte mult la gatit. Vezi cum sa faci ricotta acasa.

GORGONZOLA
Gorgonzola este o varietate de branza cu mucegai de origine italiana, facuta din lapte de vaca, nedegresat, și sare, carora li se adauga o cultura de mucegai. Branza a fost produsa pentru prima oara in Gorgonzola, un sat din Provincia Milano, Italia. Exista doua tipuri de Gorgonzola: Gorgonzola Dolce (sau Sweet Gorgonzola) si Gorgonzola Piccante (cunoscuta si ca Gorgonzola Naturale, Gorgonzola Montagna, sau Mountain Gorgonzola).

MASCARPONE
Vine din Lombardia si este branza dulce fara de care nu ar exista deserturi pe care le iubim, precum cheesecake, tiramisu si mousse. Incearca reteta autentica de tiramisu respectata de cei mai buni Chefi ai peninsulei.