Se spune ca are origini franceze si italiene. E drept ca acest desert exista inca de pe vremea Imperiului Roman, iar sorbet este varianta franceza a italianului sorbetto, dar nu romanii l-au inventat. Au aflat despre el de la arabi, care il adusesera din Persia, unde fusese promovat de chinezi. Asadar, un drum lung pentru un desert care risca sa se topeasca la soare… Primele sorbet-uri erau niste bauturi facute cu miere, plante aromatice si fructe si racite cu zapada sau gheata.

Sorbet este varinata inghetata a acestor bauturi. Asadar, nu e o inghetata, ci un desert facut din piure sau suc de fructe inghetat. A fost inventat inaintea clasicei inghetate si ii lipsesc laptele, frisca sau smanatana. Are, in schimb, sirop de zahar si uneori alcool, iar italienii au adaugat in sorbetto si putina bezea ca sa ii dea volum.

O alta legenda spune ca sorbet a fost importat din Orientul Mijlociu , iar bucatarii europeni au experimentat mai multe varinate ale sale pana au ajuns la actualul sorbet. Nu trebuie confundat cu granita (bautura cu multa gheata zdrobita), pentru ca sorbet e mult mai dens decat aceasta.

Sorbet este la fel de dulce ca o inghetata, dar usor mai aerat si mai puternic in arome, pentru ca nu este diluat cu apa. In plus, pentru ca nu contine lapte sau alte produse animale a devenit repede un desert preferat printre cei care au adoptat un meniu vegetarian.

Sorbet e servit ca desert, gustare si uneori in meniuri sofisticate frantuzesti, ca fel de trecere intre mai multe feluri de mancare grele. Orice fel de fruct poate fi folosit pentru pregatirea lui si poate fi indulcit cu miere sau zahar. Il poti face adaugand arome de ciocolata, cafea, nuci, lamaie sau lavanda.