Prajitura a fost creata ca un omagiu adus balerinei Anna Matveyevna Pavlova, in timpul turneelor ei din anii 1920, in Australia si Noua Zeelanda. Desi reteta este relativ noua, nu se stie cu certitudine cine este inventatorul ei.

Conform biografiei Annei Matveyevna Pavlova, scrisa de Keith Money, desertul a fost creat de catre chef-ul unui hotel din Wellington, Noua Zeelanda, in 1926, cand celebra balerina era in turneu. Forma prajiturii ar fi inspirata din costumatia ei de scena.

Tot din 1926 dateaza si o reteta de meringue (bezea) cu umplutura de fructe, publicata de E. Futter intr-o carte de bucate din Noua Zeelanda, reteta foarte asemanatoare cu Pavlova.

Conform prof. Helen Leach, antropolog culinar la Universitatea din Ontago, Noua Zeelanda, prima reteta care sa contina atat ingredientele cat si numele actualei prajituri Pavlova, a fost publicata in 1929 in Revista rurala a Noii Zeelande.

De cealalta parte, australienii afirma ca Pavlova ar fi fost inventata in 1935 de catre chef Herbert Sachse, la hotelul Esplanade din Perth, fiind initial o prajitura consumata la ceaiurile de dupa-amiaza. Numele desertului ar fi fost stabilit in cadrul unei reuniuni unde a fost servita iar unul dintre oaspeti ar fi afirmat: „Este la fel de usoara ca Pavlova”.

Daca Pavlova a fost inventata la inceputul secolului XX, bezeaua ce sta la baza prajiturii a fost inventata cu mult inainte, fiind descoperite retete ce dateaza inca din sec. XVII.

Ingrediente:

  • 4 oua
  • Un praf de sare
  • 200 gr zahar fin
  • 1 lingurita zeama de lamaie sau otet de vin alb
  • 2 lingurite amidon de porumb
  • Esenta de vanilie
  • Pentru topping: 500 ml frisca
  • Fructe : puteti folosi fructe de padure, kiwi, banane, fructul pasiunii, mango etc.

Se incalzeste cuptorul la 150 0 C. Se ia o foaie de hartie de copt si se deseneaza un cerc cu diametrul de 20 cm. Se tapeteaza o forma cu hartia de copt unsa cu unt si stropita cu apa.

Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, se adauga zaharul treptat, cate o lingura. Se incoroporeaza amestecand usor otetul (sau zeama de lamaie), esenta de vanile si amidonul.

Se pune compozitia pe hartia de copt, intinzand bine, astfel incat sa acopere cercul desenat. Se lasa o mica adancitura in centru.

Se coace aproximativ o ora, pana cand bezaua devine crocanta deasupra. Se lasa la racit in cuptor.

Se taie fructele bucatele. Se pune bezeaua pe o farfurie mare, se presara fructe, se acopera cu frisca, se pun deasupra restul de fructe.

Pofta buna!