Mämmi este un preparat ce contine putine ingrediente: apa, faina de secara, pudra de coaja uscata de portocala, malt de secara, melasa si sare. Consistenta sa este asamanatoare porridge-ului britanic. Aspectul insa nu este unul tocmai placut, circuland chiar si o veche gluma printre finlandezi. Se spune ca unui strain i s-a oferit o portie de mämmi si acesta nestiind despre ce este vorba a afirmat: „Se pare ca voi, finlandezii, consumati mancarea de doua ori”.

Este adevarat, nu arata la fel de apetisant ca o felie de tort, insa cand vine vorba de calitatile nutritive este unul dintre cele mai apreciate deserturi. Are putine calorii, nu contine grasimi si este o sursa de fibre si proteine.

Desertul finlandez a fost mentionat pentru prima data in secolul XVI, se presupune insa ca ar fi aparut inca din secolul XIII. Initial, mämmi era consumat in timpul postului Pastelui, proprietatile sale laxative fiind asociate cu purificarea. In plus, pentru ca putea fi pastrat timp indelungat, rezolva si problema faptului ca in Vinerea Mare era interzisa gatirea mancarii. Pe vremuri era pastrat in ladite din coaja de mesteacan.

Mämmi se serveste rece, de obicei alaturi de lapte sau smantana cu zahar, insa unii prefera sa il intinda pe paine sau chiar sa il amestece cu inghetata sau crema de vanilie. In Finlanda exista chiar si o bere ce contine mämmi, Laitilan Kievari Mämmi.

Pentru ca presupune un timp indelungat de preparare si apoi pastrarea timp de cateva zile la loc racoros, inainte de a fi consumat, multi prefera sa il cumpere direct din magazin.

Ingrediente:

  • 6 litri apa
  • ½ kg malt de secara
  • 1,5 kg faina de secara
  • Melasa dupa gust
  • 1-2 lingurite sare
  • 4 linguri coaja rasa de portocale, uscata in prealabil si macinata

Se amesteca 500 grame malt cu un litru de apa calduta, se pune apoi un strat mai gros de faina de secara, se acopera si se lasa la cald doua ore. Se cern impreuna maltul si faina ramase. Se amesteca din nou maltul lasat la cald, se toarna un litru de apa fierbinte, se toarna peste un strat mai gros din amestecul de faina si malt. Se acopera din nou si se lasa la loc cald o ora. Se repeta pana cand toate ingredientele sunt incorporate. La final se adauga sarea si praful din coaja de portocala si melasa, se fierbe toata compozitia 10 minute, amestecand continuu. Se pune intr-o forma si se coace la cuptor, la 150 grade C timp de trei ore. Se lasa apoi la racit si se pastreaza doua zile la frigider, inainte de a fi servita.

Sursa retetei: arcticrainbow