Nu va lasati pacaliti de aparenta banalitate a preparatelor daca veti vedea in meniu sau in cartile de bucate 2-3 ingrediente, frumusetea bucatariei turcesti consta in cunoasterea formulei magice a utilizarii condimentelor.

Va vom prezenta azi Imam Bayildi (care se traduce “Imamul s-a cutremurat” sau “Imamul a lesinat”), o mancare vegetariana delicioasa si extrem de simplu de pregatit, ce are la baza vinetele.

Exista multe legende ce explica numele acestui fel de mancare, foarte popular in Turcia. Se spune ca un imam (preot musulman) s-a casatorit cu o tanara al carei tata, ce facea negot cu ulei de masline, i-a oferit ca zestre 12 sticle de ulei de masline. Timp de douasprezece zile tanara a pregatit pentru sotul ei o mancare delicioasa cu vinete si mult ulei de masline, dar in a treisprezecea zi imamul nu a mai gasit vinete in farfurie. Sotia i-a spus ca uleiul se terminase iar la aflarea vestii imamul a lesinat.

O alta legenda spune ca imamul a lesinat cand a aflat cat de mult ulei de masline folosea sotia lui la mancare (in acele vremuri uleiul era folosit doar de familiile instarite, fiind foarte scump).

Exista chiar si o a treia versiune, conform careia imamul a lesinat de placere atunci cand a gustat pentru prima data acest fel de mancare.

Imam Bayildi se serveste rece si se face din vinete umplute cu ceapa, ustuori si rosii, ce se stropesc cu ulei de masline si se coc la cuptor. Cel mai bine este sa o pregatiti cu o zi inainte de a fi servita, lasand astfel timp ca aromele sa se intensifice. Un fel de mancare foarte asemanator este Karnıyarık, singura diferenta fata de Imam Bayildi constand in faptul ca pentru umplutura se foloseste si carne tocata.

Ingrediente (10 portii):

  • 10 vinete medii
  • 6 cepe medii
  • 6 rosii mari
  • 1 ceasca ulei de masline
  • 1 lingura zahar
  • 6 catei de usturoi
  • 1 legatura patrunjel
  • Zeama de la o lamaie
  • 2 cani apa
  • piper proaspat macinat
  • sare

Metoda de preparare

Se decojesc vinetele partial, astfel incat din loc in loc sa ramana dungi. Se decupeaza un capac pe lungime, pentru fiecare vanata, se scobeste miezul cu o lingurita, lasand insa o parte in interior. Miezul se pune deoparte, se sareaza vinetele, se intorc si se lasa 1 ora la scurs.

Se pune in tigaie ½ ceasca de ulei, se adauga ceapa, se lasa pana se inmoaie si devine aurie. Se adauga jumatate din miezul de vinete (puteti folosi restul pentru alta mancare), rosiile taiate cubulete, usturoiul, sarea. Se lasa la foc 10-15 minute, apoi se adauga patrunjelul.

Vinetele se scurg, se pun in tava si se umplu. Se adauga apoi ½ ceasca ulei, zahar, zeama de lamaie si apa. Se sareaza si se pipereaza. Se lasa la cuptor aproximativ o ora, pana cand vinetele devin moi.

* vinetele pot fi prajite putin in ulei inainte de a fi umplute