Preparatul isi are originile in limba araba, unde hummus inseamna naut, iar numele complet este ḥummuṣ bi ṭaḥīna (hummus cu tahini). Aceasta mancare este consumata in Africa de Nord, Orientul Mijlociu, Turcia, Maroc. Desi nautul este un ingredient folosit de mii de ani in aceste regiuni, in special fiert, in mancaruri asemanatoare tocanei, nu se stie cine si cand a inventat hummus-ul, sfaramand boabele de naut, pentru a da consistenta unui piure. In unele carti de bucate, scrise acum cateva secole, circula legenda conform careia prima data hummus-ul a fost preparat in sec. XII, pentru sultanul Egiptului si Siriei, Saladin. Cea mai veche reteta dateaza din secolul XIII, si a fost gasita intr-o carte de bucate din Egipt.

Hummus-ul este o mancare delicioasa si foarte nutritiva. Daca doriti sa va alaturati campaniei noastre, Meatless Friday, nu uitati sa treceti pe lista acest savuros preparat pe care il puteti gati in propria bucatarie sau il puteti comanda atunci cand iesiti in oras cu prietenii, fiind nelipsit din restaurantele cu specific arabesc sau turcesc. Hummus-ul este o sursa de vitamina C, vitamina B6, acid folic, fier si aminoacizi. De asemenea contine o cantitate mare de carbohidrati si proteine.

De obicei este servit ca aperitiv, insa alaturi de pita si o garnitura de legume devine o mancare destul de consistenta, putand inlocui felul principal.

Ingredientele principale pentru acest preparat sunt nautul, uleiul de masline, zeama de lamaie, usturoiul si tahini, o pasta de susan ce da o aroma specifica mancarii. Exista insa nenumarate retete, in functie de zona in care hummus-ul este pregatit. Pentru a va bucura mereu de alt gust puteti adauga menta, paprika, chimion, bucatele de rosii uscate, masline maruntite, ardei copt pe care sa-l puneti in blender in acelasi timp cu nautul...Folositi-va imaginatia.

Ingrediente:

  • 250 gr naut
  • 2 catei de usturoi taiati fin
  • 2-3 linguri ulei (+ulei pentru decor)
  • 1 lingurita sare
  • Zeama de la o lamaie
  • 3 linguri tahini (pasta de susan)
  • Putina boia dulce pentru decor

Boabele de naut se lasa la inmuiat peste noapte, apoi se fierb in apa 1-1,5h. Daca aveti rabdare puteti curata boabele dupa ce s-au fiert (o metoda mai rapida ar fi sa frecati boabele in palma). Se pastreaza o cana din apa in care a fiert nautul. Se pun in blender nautul, tahini, usturoiul, zeama de lamaie. Se adauga uleiul si apa atat cat sa se obtina o crema fina. Se adauga sarea si se amesteca bine. In functie de gusturi, mai puteti adauga tahini, usturoi sau zeama de lamaie. Se toarna compozitia intr-un bol, se niveleaza astfel incat sa se formeze un sant de forma unui cerc, in care se varsa putin ulei de masline. Se presara deasupra hummus-ului boia dulce.

Pofta mare!