Bucataria surinameza este un amestec de influente provenite de la popoarele sub dominatia carora s-a aflat sau de la imigranti, preluand astfel obiceiuri culinare de la indieni, olandezi, africani, chinezi, indonezieni, portughezi. Se presupune ca numele tarii isi are originile in grupul de populatii ce locuiau inainte de sosirea europenilor, indienii Surien.

Un ingredient foarte des utilizat in bucataria surinameza este cassava sau maniocul, care este folosit atat pentru deserturi cat si pentru feluri principale. Sursa importanta de carbohidrati, maniocul a fost adus de portughezi si in Africa si Asia, in prezent constituind hrana de baza a multor tari in curs de dezvoltare. Are avantajul major de a putea fi cultivat si in zone mai secetoase.

Maniocul sta si la baza desertului pe care vi-l prezentam azi, Bojo. Bojo este o prajitura cu o consistenta moale, foarte aromata, cu gust puternic de cocos, stafide inmuiate in rom, in plus, scortisoara contribuie si ea la aromatizarea acestui desert. La prepararea prajiturii nu se foloseste faina, fiind inlocuita cu manioc ras.

Daca doriti sa pregatiti acest desert trebuie sa stiti ca este foarte usor de preparat, mai greu va va fi sa gasiti manioc.

Ingrediente:

  • ½ cana stafide
  • 1/3 cana rom
  • 250 gr manioc curatat si ras
  • 2 cani fulgi de cocos
  • 1/3 cana zahar
  • 1 lingurita scortisoara
  • 2 oua
  • ¼ cana lapte de cocos
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 2 lingurite extract de migdale
  • 4 linguri unt topit
  • ½ lingurita sare

Se inmoaie stafidele in rom si se lasa peste noapte. Se incinge cuptorul si se unge cu unt o forma rotunda cu diametrul de 23 cm, apoi se tapeteaza cu hartie de copt. Intr-un castron se amesteca maniocul ras cu fulgii de cocos, scortisoara si zaharul. Intr-un vas mic se amesteca ouale, laptele de cocos, esentele de vanilie si de migdale si sarea, se toarna compozitia rezultata peste cea cu fulgii de cocos, se incorporeaza si untul topit, apoi stafidele si romul. Se pune compozitia in forma de copt, se coace timp de o ora, pana ce crusta devine aurie. Imediat ce o scoateti de la cuptor treceti cu un cutit peste marginile prajiturii pentru a se desprinde mai usor, lasati apoi sa se raceasca in forma.

Pofta mare!

Sursa foto