Este vorba de bigos, un preparat foarte consistent, destul de greu, un fel de tocana cu varza, multa carne si ciuperci, cunoscuta si ca tocana vanatoreasca poloneza. Bigos este mancarea nationala a Poloniei si este foarte populara si in Ucraina.

Conform legendelor, bigos ar fi fost introdusa in Polonia in 1385 de catre marele duce al Lituaniei, Jogaila, devenit apoi Władysław Jagiełło, rege al Poloniei. Acesta ar fi servit preparatul oaspetilor invitati la vanatoare. Cuvantul bigos se pare insa ca are origini germane, nu lituaniene.

Se spune ca in trecut bigos era consumat in special de aristocratie, deoarece continea multa carne de vanat (fazan, porc mistret, caprioara) iar oamenii de rand nu-si permiteau sa consume prea des carne. In prezent bigos contine carne de porc si/ sau vita si este nelipsita de pe mesele polonezilor, mai ales iarna, fiind o mancare consistenta. Este de asemenea consumata in a doua zi de Craciun. Se prepara de obicei in cantitati mari si se spune ca reincalzita este si mai gustoasa.

Exista foarte multe retete de bigos, in functie de zona ingredientele si metodele de preparare variind. Varza murata este nelipsita, in unele retete este insa adaugata si varza proaspata alaturi de cea acra, se folosesc cel putin doua tipuri de carne ( kielbasa- un tip de carnat polonez- , sunca de porc, carne de vita si/sau de porc ), ciuperci uscate sau proaspete, ceapa, rosii, uneori miere si vin, precum si diverse condimente : foi de dafin, ienupar, chimen, maghiran, chiar si prune uscate sau mere, etc.

De obicei bigos se serveste alaturi de cartofi sau paine de secara si un pahar de vin sau vodka. Este o sursa de fibre si vitamina C si o combinatie extraordinara de gusturi, de la varza murata, carnea afumata, fructele dulci-acrisoare, condimente, ciuperci.

Ingrediente:

  • 1 kg varza murata
  • 250 gr carne de porc dezosata
  • 250 gr carne de vitel
  • 250 gr carnati afumati
  • 125 gr bacon
  • 1 ceapa mare
  • 1 lingura faina
  • Sare
  • Piper
  • ½ cana vin rosu
  • 2 frunze de dafin
  • 1 mar decojit si taiat cubulete
  • 5-6 prune uscate maruntite
  • 10 gr ciuperci uscate (optional)
  • 2 linguri pasta de tomate

Ciupercile se pun la inmuiat in apa fierbinte 20-40 de minute. Cand sunt moi, se taie in bucati maricele. Se taie bucati carnea de vitel si de porc si carnatii. Bacon-ul se taie bucati, se pune intr-o tigaie si se lasa pe foc pana se topeste grasimea. Se da deoparte. Se sareaza si se pipereaza bucatile de carne de porc si de vitel, se pun in tigaie si se tin 8 minute, amestecand din cand in cand (adaugati ulei daca este nevoie). Se pun pe aceeasi farfurie cu bacon-ul iar in tigaie se prajesc carnatii circa 6 minute. Se pun carnatii alaturi de bacon si bucatile de carne.

Varza murata se taie fin, se pune intr-o cratita peste care se adauga putina apa fierbinte si se fierbe circa un sfert de ora. Se adauga bucatile de carne, carnatii, bacon-ul, ciupercile, foile de dafin (pasta de tomate optional), se toarna vinul si se mai tine pe foc inca 20 de minute. Se adauga bucatile de prune si de mere si se mai lasa 20-30 de minute pe foc. Daca este nevoie, se mai adauga apa fierbinte.

Ceapa se taie fin si se caleste in putin ulei pana devine transparenta, se adauga o lingura de faina si o lingura de apa, apoi se toarna peste varza. Se mai lasa varza putin pe foc, se sareaza si se pipereaza.