Pentru neinitiati ardeii iuti sunt de doua feluri: foarte iuti si potriviti (adica mancabili fara sa simti ca ai toata gura in flacari). Daca ai rabdare sa diseci lumea iute a micilor ardei iti vei da seama ca “iute” poate cuprinde si arome fructate, carnoase sau citrice.

Cand ii cumperi cauta-i pe cei cu coaja neatinsa si codita inca verde. E greu sa te prinzi doar dintr-o privire cat de iuti sunt, dar striatiile lor sunt un indiciu, la fel ca si marimea. Un ardei mai mare, deci mai copt sau mai batran, va fi mai iute in comparatie cu unul mai mic. In afara de aspect trebuie sa stii, insa, secretul fiecarui tip de ardei iute in parte.

Cei rosii ca focul

1. Ardei iute de Cayenne – e considerat o specie exotica la noi si cel mai adesea il gasim sub forma de pudra de ardei iute sau piperul de cayenne, facut din ardeiul si semintele uscate. Are un gust intepator si iute.

2. Ardei iute Anaheim – atunci cand se coc capata o culoare portocaliu-roscata, dar sunt buni de consumat si in starea lor verde. Au o coaja groasa si de aceea sunt potriviti si pentru copt sau gatit pentru ca nu se rup usor. Cel mai adesea sunt uscati si sunt folositi in pudre de chili.

3. Ardei iute Scotch Bonnet – este unul dintre ingredientele principale al mancarurilor traditionale jamaicane si se spune ca nu poate fi inlocuit cu alte tipuri de ardei pentru ca are un gust aparte. Desi sunt una dintre cele mai iuti specii de ardei din lume, daca ii adaugi intr-o tocanita sau intr-un fel de mancare cu orez ai sa observi si notele dulci din aroma lor.

Cei galbeni ca soarele

4. Ardei Habanero – se spune ca sunt cei mai iuti ardei din lume. Cresc in America de Sud si au note florale care ii fac perecti in salsa si marinade. Pe scara Scolville (cea care masoara intensitatea gustului intepator al ardeilor iuti) habanero are intre 100.000 si 350.000 de unitati, in timp ce ardei peperoncini (ardeii iuti italieni) au doar intre 100 si 900 de unitati.

5. Ardei Thai chili (ochi de pasare sau Bird's Eye) – sunt specifici in bucataria asiatica unde sunt consumati si cruzi sau sunt tocati si sunt amestecati in sos de peste, intr-o salata de mango sau pasati intr-o pastra de curry.

6. Ardei Fatalii – Au origini africane si sunt aproape la fel de iuti precum fratii lor Habanero. Au, insa, o aroma citrica si mai puternica. Pentru ca au o coaja subtire sunt potriviti in salsa, sosuri fierbinti si pentru a fi uscati si transformati in pudra.

Ardeii iuti comuni

7. Ardei Jalapeno – cresc din belsug in Spania si Mexic si fac deliciul bucatariilor din aceste doua tari. Au o textura carnoasa asemanatoare cu cea a ardeiilor grasi si pot fi umpluti, prajiti si adaugati in mancaruri si salate.

7(a). Striatiile de pe ardei indica varsta lor si cat de iuti sunt. Cu cat au mai multe striatii cu atat sunt mai “fierbinti” la gust. Asa ca tine cont de aceste semne atunci cand alegi ardeiul pentru mancare.

Ardeii iuti in haina verde

8. Ardei Serrano – este un ardei iute originar din Mexic. Are aceeasi textura ca un jalapeno dar e mai iute decat acesta. In Mexic sunt consumati si cruzi, dar si copti si sunt ideali pentru cei neinitiati, care vor sa descopere iuteala ardeilor.

9. Ardei Poblano – sunt tot de origine mexicana si sunt ingredinetul principal in chile rellenos (ardei iuti umpluti cu carne si prajiti pane). Tot in bucataria mexicana sunt folositi in diverse sosuri iuti.

10. Ardei Thai chili (din nou) – in varianta mai putin coapta si mai putin iute.

Ai grija cum manevrezi ardeii iuti atunci cand ii cureti si ii tai. Capsaicina pe care o contin intra usor in piele si vei resimti imediat senzatia de usturime. Daca nu folosesti manusi e bine sa iti inmoi usor mainile in ulei.

In plus, daca ai intrecut masura si ai gustat prea mult ardei iute, nu stinge cu bere sau apa pentru ca vei intesifica si mai mult senzatia de usturime. Tine aproape un pahar de iaurt sau lapte.

Sursa: huffingtonpost.com