Tradita prajiturilor de sarbatoare in forma rotunda si frumos decorate are radacini in Grecia antica, unde astfel de torturi se pregateau pentru nunti si pentru ofrandele aduse zeitei Artemis, vanatorii si a Lunii.

Acum doua mii de ani, grecii pregateau niste prajituri rotunde (la fel ca luna), indulcite cu miere si crescute frumos cu drojdie, cu umpluturi gustoase cu nuci. Le duceau in temple pentru a le infatisa zeitei. Pana si lumanarile in care acum suflam punandu-ne o dorinta au aparut pe torturi tot din acele vremuri, pentru ca traditia cerea ca pe aceste torturi-ofranda sa fie puse lumanari pentru a straluci la fel de tare ca Luna.

Torturile pentru ziua de nastere nu au aparut pana spre Evul Mediu, in Germania unde zilele de nastere erau celebrate sub numele de Kinderfest. Torturile dulci, cu blat si crema se numeau Geburtstagorten si pana la finalul secolului XV multi cofetari nemti le vindeau in pravalile lor. Abia in secolul XVII, torturile au devenit mai elaborate si au fost compuse din straturi multiple de blat si crema invelite in glazura dulce. Dar acestea erau la indemana nobilimii si a familiilor avute, iar cei care le aveau pe masa de ziua de nastere sau la nunta isi aratau astfel si statutul social.

In anii Revolutiei Industriale tehnicile de productie si materiile prime pentru aceste torturi deosebite au devenit accesibile si maselor, asa ca oricine isi putea permite sa gateasca sau sa cumpere un tort aniverar.

Urarea de “la multi ani” (Happy Birthday) scrisa pe tort a venit abia la inceputul secolului XX, cand melodia “Happy Birthday to You,” a devenit cunoscuta.

Tortul aniversar e mai mult decat desertul dulce de la o petrecere in care sarbatorim o anumita persoana. Este un simbol al dorintelor si trecerii intr-un nou an, pe care cel care sufla in lumanri si-l doreste mai frumos si mai fericit. De exemplu, grecii antici credeau ca fumul lumanarilor asezate pe prajitura pentru Artemis putea sa le poarte dorintele spre Muntele Olimp.

Notiunea lumanarilor care reprezinta varsta celui sarbatorit a aparut in 1746, la balul aniversar al contelui german Ludwig Von Zinzendorf, unde un tort gigant a fost pregatit in cinstea sa. In varful tortului a fost asezata o singura lumanare, care reprezenta conform traditiei germane lumina vietii, in timp ce pe restul tortului a fost asezat un numar de lumanari egal cu vasta contelui.

Tortul aniversar este o traditie occidentala pentru ca alte culturi celebreaza in mod diferit ziua de nastere. In China, de pilda, copii primesc de ziua lor o prajitura numita sou bao, umpluta cu pasta de lotus, modelata si decorata astfel incat sa semene cu o piersica. In timp ce in Rusia, in mod traditional, copiii primesc placinte cu fructe, iar in India o budinca de orez si lapte.