Cine a ajuns pe pamantul insorit al Spaniei a inteles de la inceput ce comori gustoase ascunde, de la malul marii si pana in dealurile aride. O tara scaldata in soarele Mediteranei, Spania, isi deschide usile bucatariei locale cu o revarsare de culori. E deajuns sa ajungi in celebra Boqueria din Barcelona ca sa intelegi cat de mare e varietatea din care se inspira maestrii culinari de aici.

Spania e o tara cu oameni veseli si pasionali, care traiesc intens adrenalina coridelor, isi pun cu patima sentimentele in flamenco si se relaxeaza pe plaje insorite. Nici mancarea nu avea cum sa nu exprime aceleasi trairi intense. In tara unde uleiul de masline, fructele de mare si portocalele sunt ingrediente principale, legea o fac condimetele de lux precum sofranul si ardeiul rosu picant sau cele banale ridicate la rang de delicatesa -usturoiul si rozmarinul.

Influente straine

Spania e locuita de oameni de 17 nationalitati, iar fiecare si-a adus din patria mama aromele si traditiile. Meniurile spaniole au influente grecesti, italiene, africane sau franceze, dar au si vedetele lor incontestabile, un mix al influentelor din afara adaptate la poftele locale.

Valencia a fost prospera in perioada de ocupatie maura, in care a descoperit ingrediente de pe taramul uscat al africii. Arabii au adus cu ei fructele uscate, alunele si orezul, dar si condimente fine cu parfum patrunzator: sofranul, scortisoara si nucsoara.Si mai in sud, in Andaluzia, peisajul se schimba, iar influentele sunt cele marine. Pestele si fructele de mare nu lipsesc din meniu, in combinatie cu cele mai bune produse locale. Toata lumea de aici recomanda capsunele de Huelva, sardinele din Malaga, fructele mango din Granada, castravetii si rosiile din Almeria. Se spune ca bucataria Catalana este raiul culinar, pentru ca imbina intr-un mod iscusit bunatatile marii cu influentele franceze. Adica, o imbinare perfecta intre carnuri si peste. Aici se fac cele mai bune frigarui de peste si cel mai bun iepure cu orez.

Ingrediente mediteraneene

Nu exista restaurant in care sa nu gasesti doua ingredinete minune care sa transforme mancarea intr-o amprenta locala: uleiul de masline si usturoiul. Indiferent de regiune pe acestea doua le veti gasi in orice reteta. Pe langa ele, bucatria spaniola si-a creat delicatesele ei de care e mandra. Sunca uscata natural (doar la aer) - jamón serrano este un adevarat produs gourmet pe care il gasesti in toate magazinele si pe mesele spaniolilor. Carnatii Chorizo (carnati de porc foarte picanti) sunt adorati de spanioli si sunt ingredientul secret al celebrei paella.

In bucatria spaniola gasesti toate ingredientele pe care ti le da marea, dealurile insorite si muntele. De la peste, pana la fructe si legume exotice sau carnuri de vanat, nimic nu lipseste. Langa ele stau la loc de cinste ierburile si condimentele mediteraneene: busuioc, oregano, rozmarin, care aduc arome noi in oalele puse pe foc.

Mandria Spaniei

In ciuda influentelor pe care bucataria spaniola le-a trait de-a lungul timpului, si-a pastrat autenticiatea si a inventat feluri de mancare unice care i-au dus faima in lume. Celebrele Paella, un orez condimentat cu sofrant si inobilat cu fructe de mare, pui sau legume, in functie de regiune, sunt primele in preferintele celor care ajung pe taram spaniol. Regina supelor este Gazpacho, o supa rece pentru verile fierbinti din Spania, facuta din rosii zemoase si condimentata cu usturoi proaspat si busuioc. Micul dejun e luat in serios de spanioli, si pentru ca este cea mai importanta masa a zilei spaniolii se delecteaza cu o omleta groasa si consistenta facuta din oua si cartofi prajiti – Tortilla de Patatas. Iesirile in oras, la o bere sau la un pahar de vin, sunt insotite mai mereu de tapas, aperitivele formate din cipsuri de tortillas crocanti (pe baza de malai) si alune sau arahide prajite.

Cat despre deserturi, imaginatia spaniolilor nu e prea bogata, dar este racoroasa si sanatoasa. Fructele proaspete si inghetata sunt preferate alaturi de budinci si fursecuri. Cei mai multi dintre spanioli considera insa, o simpla cafea indulcita, un adevarat desert.