Intr-o singura tara se vorbesc peste 40 de limbi si 1.600 de dialecte, iar aceasta este numai o parte a diversitatii pe care poporul indian o emana. Fiecare din cele 7 teritorii care o compun au propriile traditii, cultura si mancare si e ciudat ca multa lume crede ca singurul lucru care defineste bucataria indiana este curry.

Acesta e doar unul din condimentele si aromele care dau savoare felurilor de mancare indiene. Fiecare regiune in parte are amestecul ei specific de mirodenii si retete secrete pe care nu le vei gasi in alte parti, iar singurul lucru comun este folosirea lor din belsug in bucatarie.

Un popor indragostit de mancare

Indienii sunt mari gurmanzi si isi venereaza mancarea, care joaca un rol important in cultura lor. In India festivalurile sunt adevarate spectacole cu mancare, pentru ca fiecare dintre sarbatori are feluri dedicate, in timp ce altele sunt complet interzise.

Mancarea are importanta cuvenita, iar mesele indienilor, chiar si cele zilnice, sunt compuse din 2-3 feluri de mancare cu pui sau peste, garnituri variate cu orez, muraturi si un desert. Sa pregatesti si sa imparti mancarea cu oaspetii tai e semnul suprem de ospitalitate in India.

Cate regiuni, atatea gusturi

In nordul muntos al Indiei, ardeii iuti, sofranul, laptele, iaurtul si untul sunt favoritele culinare, in timp ce in sudul fierbinte piperul, orezul, tamarinul si nuca de cocos sunt printre ingredientele favorite la masa. Estul este finul cunoscator al felurilor cu mustar si peste, in timp ce in vest indienii au adoptat usor ingredinete occidentale iar bucatria lor este una usor de integrat in categoria fusion.

In zonele muntoase ale Indiei se simt influentele nepaleze si tibetane ale vecinilor. Aici poti sa gusti supe cu taietei – thukpa sau momos – faimoasele galuste umplute si prajite. Si tot in nord vei gasi feluri numeroase cu carne de pui.

In Bengal se pregatestc cele mai bune dulciuri cu lapte, iar in sud se gatesc faimoasele feluri cu orez si clatitele crocante umplute cu ceapa si cartofi, numite masala dosa.

Regiunea Gujarat este faimoasa pentru felurile de mancare vegetariene si gustul dulce al preparatelor. Aproape in fiecare fel de mancare se pune putin zahar.

In Regiunea Goa, fructele de mare si carnea de porc sunt reginele meniului, dar particularitatea acestei regiuni este carnea de vita pe care nu o vei gasi prea usor in mesele indienilor. Vacile sunt animale sfinte in India, dar in aceasta zona exista influente portugheze, iar majoritatea populatiei este catolica, asa ca nu refuza o friptura de vita.

Curry, surpriza aromata a bucatariei indiene

Bucataria indiana este considerata la fel de faimoasa precum cea franceza si la fel de raspandita precum cea chineza. Notele sale distincte sunt date de condimentele pentru care India a fost apreciata de catre toti colonistii. Candva ierburile si mirodeniile de aici se vindeau pe bani grei in pietele lumii si nici acum nu sunt cele mai accesibile. Pe unele le-au adaptat usor toate bucatariile lumii: scortisoara sau cuisoarele, dar altele sunt trecute si acum la categoria mirodeniilor exotice: sofranul de india, cardamonul sau chimionul.

Totusi, cel mai celebru nume asociat bucatariei indiene ramane curry, care spre surprinderea multora este eticheta sau numele general valabil pentru felurile de mancare condimentate compuse din orez si legume sau carne.

Amestecul de mirodenii care se foloseste pentru pregatirea acestor mancaruri este cunoscut in multe tari drept pudra de curry si contine printre altele si frunze de curry, un arbore originar din India. Pe langa acestea se folosesc si alte condimente: sofranul de India care da culoarea galbena, coriandru, ghimbir, usturoi, ardei iute, piper, scortisoara, nucsoara, cuisoare, cardamond si chimion. In bucataria indiana clasica acest amestec numit garam masala se pregateste proaspat, inainte sa incepi sa gatesti.