O durere de cap trepidanta, sentiment de epuizare, greata si oboseala musculata - probabil recunosti simptomele atat de neplacute de dupa o petrecere. Dar te-ai intrebat vreodata de ce alcoolul are cateodata aceste efecte?

Raspunsul il dau specialistii. Contrar asteptarilor, nu combinarea de bauturi diferite este principalul motiv, ci deshitratarea.

"Alcoolul este diuretic, asa ca ajungi sa pierzi multa apa. Iar deshidratarea este cel mai sever factor care contribuie la aparitia mahmurelei", explica un specialist din Institutul National de Alcoolism din Statele Unite.

Cu consumi mai mult alcool, cu atat te vei deshidrata mai tare. Alcoolul suprima eliberarea vasopresinei, hormon antidiuretic care in mod normal contribuie formarea memoriei si la retrimiterea apei din rinichi inapoi in corp. Tocmai de aceea, dupa ce bei alcool simti nevoia sa mergi des la toaleta si a doua zi te confrunti cu pierderi de memorie. 

Reguli ca sa eviti mahmureala

In primul rand, alterneaza un pahar de bautura cu un pahar de apa. Indiferent ce bei - vin, bere, vodca- trebuie sa te si hidratezi. 

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci a doua zi este sa bei un pahar mare cu apa. Poti bea si o bautura care face minuni - Michelada, bautura mexicana care vindeca mahmureala.

Avand in vedere ca deshidratarea vine la pachet cu un dezechilibru electrolitic, din cauza pierderii de sodiu si potasiu (care explica si nevoia de a rontai ceva sarat), poti opta pentru o bautura sportiva de rehidratare.
 
Si, daca durerile de cap te doboara, cele mai bune alegeri sunt aspirina si ibuprofenul, dar nu paracetamolul (acetaminofen).