Consumul de bere nu poate fi asociat in mod direct cu obezitatea abdominala, deoacere nu exista suficiente dovezi pentru a sustine ca un consum moderat si regulat de bere este responsabil pentru aparitia „burtii de bere”.

„Unul dintre binecunoscutele mituri legate de bere este cel potrivit caruia berea este vinovata pentru aparitia „burtii de bere”. Cum in domeniul cercetarii este insa greu sa faci afirmatii fara a avea o baza stiintifica solida, cercetatorii danezi si-au asumat o sarcina complexa: sa analizeze in mod riguros un numar impresionant de studii in care berea era pe nedrept prezentata drept cauza pentru aparitia burtii. Si iata ca munca lor a dat roade reusind sa demonstreze ca acest mit legat de bere nu este sustinut de suficiente argumente stiintifice. Vesti bune deci din Danemarca pentru iubitorii berii de la noi din tara: berea consumata in cantitati moderate nu conduce la aparitia „burtii de bere”, afirma Dr. Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.

Pentru a verifica daca berea este intr-adevar responsabila pentru depunerea unui strat de grasime pe abdomen, cercetatorii danezi au preluat toate studiile stiintifice continand date privind consumul de bere in relatie cu greutatea corporala pentru a determina daca exista suficiente dovezi stiintifice care sa sprijine acest mit. Astfel, au fost examinate 35 de studii observationale (cu aproximativ 620.000 de subiecti) si 12 studii de interventie (experimentale, care au vizat in jur de 500 de subiecti), facandu-se distinctie intre obezitatea generala (greutatea corporala sau IMC - indicele de masa corporala) si obezitatea abdominala (circumferinta taliei). 

"Este o concluzie care ne bucura in egala masura in calitate de cercetatori si consumatori ai acestei bauturi. Ce trebuie sa avem insa intotdeauna in vedere este faptul ca doar in conditiile unui consum moderat de bere combinat cu un stil de viata sanatos, adica nutritie echilibrata si exercitiu fizic constant -, berea isi poate face simtite efectele benefice asupra sanatatii", a adaugat Dr. Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.

In urma investigatiilor cercetatorii au identificat diferente intre barbati si femei. Studiile referitoare la barbati au aratat ca un consum moderat nu are legatura cu dimensiunea abdomenului. In cazul femeilor, concluziile au fost dificil de formulat deoarece consumul de bere la femei este, in general, scazut.