Daca te-ai intrebat vreodata de ce sticlele de vin se tin la pastrarea in pozitie orizontala, iti spunem noi. Culcarea sticlelor nu permite dopului sa se crape sau sa se contracte si, astfel, sa permita aerului sa intre in sticla. Aerul oxideaza vinul si ii schimba calitatile. Asa ca, daca tocmai ti-ai cumparat un vin scump, aseaza-l la pastrare in pozitie culcata ca sa ii pastrezi calitatile.

Temperatura perfecta este si ea importanta. Daca un vin e pastrat la o temperatura prea mica, dopul se poate contracta, iar in cazul in care temperatura este prea mare, vinul se va matura mai repede decat ar trebui.

Nici schimbarile bruste ale temepraturii nu fac bine vinului. Asa ca, atunci cand il scoti de la pastrare, baga-l direct in frigider pentru a se mentine rece.

Nu expune vinul la lumina puternica chiar daca sticlele actuale au si un filtru de protectie UV inclus. Lumina puternica, chiar si aceea de la bec, poate schimba aroma vinului. Pune sticlele de vin in locuri ferite de vibratii si miscari frecvente pentru ca acestea pot tulbura vinul.

6 reguli de aur bune de urmat

Pe scurt, sfaturile de mai sus pot fi rezumate astfel:

  • Pastreaza vinul departe de lumina.
  • Pastreaza vinul la o temperatura medie intre 10C - 12C.
  • Umiditatea perfecta este intre 50 si 80%, astfel incat dopul sa nu sufere modificari si sa permita patrunderea aerului in sticla.
  • Tine sticlele de vin in pozitie orizontala, astfel incat dopul sa fie mereu umed.
  • Tine sticlele de vin intr-un loc de unde nu va fi nevoie sa le misti prea des.
  • Pune sticlele cu eticheta la vedere, astfel incat sa nu fie nevoie sa le misti ca sa afli ce contin.

Si marimea sticlei poate influenta calitatea vinului. De exemplu, o sticla mai mare are un raport aer - vin mai mic. Asa ca, e indicat sa cumperi vin in recipiente mari. In schimb, dupa ce deschizi sticla si nu consumi tot vinul trebuie sa il muti intr-un recipient mai mic.

Daca nu esti colectionar de vinuri, ci doar bautor ocazional poti sa te bazezi pe doua reguli de baza: bea vinul in primul an dupa cumparare si depoziteaza-l oriunde nu este expus luminii si caldurii (camara, pivnita, dulapul de bucatarie).