Producatorii au mizat pe raportul calitate-pret. Exporturile au crescut de la 10 milioane de sticle in 1980 la 154,7 milioane in 2014, depasind al saselea an consecutiv sampania franceza (144,9 milioane de sticle). Cu toate acestea, doar 8 milioane de sticle contineau Cava de rezerva (vin vechi pastrat in pivnita sau in butoaie de lemn) sau de mare clasa, categorii prestigioase pe care producatorii vor sa le dezvolte.

Numele de Cava vine de la pivnitele in care vinul este tinut fermenteze si sa se invecheasca. La fel ca sampania, Cava este obtinut dupa metoda clasica 'champenoise'.

Povestea spumantului Cava
In 1872, dupa o vizita in regiunea Champagne din Franta, entuziasmat de cele vazute, nobilul catalan Josep Raventós se intoarce in Spania si incepe sa produca primul vin spumant Cava. In doar cativa ani Cava devine un succes comercial, mai ales in inalta societate si la curtea regala a Spaniei. De atunci si pana in zilele noastre, in Catalonia, la sud de Barcelona, se produce cea mai buna Cava din Spania.

Cava de rezerva
In mica sa "bodega" de familie, o fosta casa rurala inconjurata de culturi de vita de vie, Pere Guilera, produce doar Cava de rezerva si de mare clasa: circa 30.000 de sticle pe an, dintre care 20% pleaca la export. O alegere meticuloasa a strugurilor, un amestec precis si o conservare indelungata - pana la 12 ani - duce la obtinerea "unei bogatii gustative si aromatice, a unor bule fine si a unei texturi armoniose" si mai ales a unui gust "dulce usor fructat".

Sticla se vinde cu aproximativ 20 de euro, de trei ori mai putin decat o sampanie de calitate comparabila. "Oferim calitate la preturi foarte mici", deplange viticultorul. Este motivul pentru care producatorii au intreprins o repozitionare, profitand de elanul luat in timpul crizei economice din 2008. Intr-un moment in care piata interna stagna, ei s-au orientat spre exterior, exportand recordul de 161 de milioane de sticle 2012.

Piata externa este reprezentata mai ales de clientii asiatici, care "apreciaza calitatea si sunt dispusi sa plateasca pentru ea", precum Singapore, China, sau Japonia, al doilea cumparator mondial de Cava de rezerva si de calitate superioara. Tara Soarelui Rasare este clienta a podgoriei Orial Rosell, a carei jumatate de productie (300.000 de sticle) merge la export.

"Cava este vazut in continuare ca un produs convenabil in strainatate", a explicat Salvi Moliner, oenolog la Orial Rosell. 'Trebuie cautate produse si piete de calitate", a spus el. Pentru a schimba aceasta imagine, Guilera vrea sa faca lobby si sa incurajeze oenoturismul in regiune, profitand de atractia exercitata de Barcelona, situata in apropiere.

"Vizitatorii ne fac cea mai buna publicitate. Ii tratam cu deferenta, iar cand se vor intoarce in tarile lor vor vorbi despre Cava prietenilor lor. Nu se va intampla foarte repede, dar va fi durabil", a explicat el. Obiectivul lui este ambitios: sa creasca cu 40% in zece ani vanzarile de Cava de rezerva si de calitate superioara.