Pina Colada nu a apartinut niciodata Spaniei, asa cum multi ar crede, ci coastelor mai exotice din Puerto Rico. Mai exact, amestecul dulce a aparut pentru prima oara in capitala San Juan, unde sunt multi cei care isi asuma inventarea ei.

Povestea unui cocktail savuros

Prima legenda locala este legata de piratul Roberto Cofresí, care pe la 1800 le dadea acesta cocktail membrilor din echipajul corabiei pentru a le ridica moralul. De pe atunci bautura continea un amestec de rom alb, cocos si ananas. La moartea sa, insa, reteta nu a mai fost gasita.

Exista, insa, si istorii mai recente, din secolul XX, despre cocktailul care este cerut cu insistenta in toate barurile din San Juan. Cea mai veridica spune ca un barman portorican a fost cel care a amestecat pentru prima data cele trei arome, intr-un celebru hotel din oras. La cererea managerilor Ramon “Monchito” Marrero a amestecat timp de cateva luni la rand mai multe ingrediente, iar in final a prezentat Piña Colada, o combinatie de rom alb, suc de ananas si lapte din nuca de cocos mai dens, decorata cu o felie de anans proaspat si o cireasa maraschino (ciresele confiate cu codita).

Totusi, exista si alte localuri din San Juan care isi atribuie inventia. In barul „la Barra” apare o inscripite pe care scrie: „In 1963, Piña Colada a fost creata aici de Don Ramón Portas Migot”.

Pina Colada in variante diferite

Nu exista bar sau local in Puerto Rico care sa nu vanda bautura considerata simbol national. Fiecare regiune a tarii are, insa, propria reteta pentru acest cocteil. In inima insulei localnicii au adaugat sau au scos ingrediente pentru a gusta varianta cea mai buna. Fie au inlocuit romul alb cu o alta tarie, fie au adaugat banane si limeta pentru un cocktail nealcoolic.

Un cantec devenit faimos

Din micul stat caraibian Pina Colada a cucerit lumea. Nu inainte de a fi vedeta unui cantec care a stat saptamani la rand pe primele locuri in topurile internationale. Escape (The Pina Colada Song), a fost lansat in 1979 de Rupert Holmes si a transformat cocktailul exotic intr-un hit international. Toate femeile doreau un barbat caruia sa ii placa o Pina Colada, asa cum vrea si eroina melodiei.