1. Daca adaugi lapte in ceai pierzi din beneficiile lui

Cele mai recente studii arata ca aceeasi cantitate de catehine (antioxidantii legati de lupta impotriva anumitor tipuri de cancer) este absorbita din ceai indiferent ca il amesteci sau nu cu lapte.

2. Ceaiul de menta este bun pentru toate probleme la stomac

E adevarat, in parte, ca o ceasca de infuzie din plante medicinale te poate ajuta sa calmezi durerile de stomac. Totusi, ceaiul de menta nu este neaparat cea mai buna alegere. Aceasta poate agrava unele afectiuni cum ar fi refluxul gastric. Daca vrei sa scapi de unele stari neplacute create de stomac, cum ar fi greata sau raul de miscare, poti alege ceaiul de ghimbir.

3. Ceaiul e mai sanatos daca nu adaugi nimic in el

Contrar a ceea ce credeai un strop de suc de lamaie nu schimba cu nimic proprietatile ceaiului. Dimpotriva, acidul citric ajuta la pastrarea flavonoidelor mai ales daca faci ceai rece. Flavonoidele sunt compusii responsabili cu efectele benefice ale ceaiurilor. Nici daca adaugi miere in ceai, nu faci rau. Un studiu publicat in 2010 arata ca putina miere te poate ajuta sa fii mai productiv la job. Cercetatorii au observat ca participantii la studiu care au baut ceaiul indulcit cu miere aveau mai activa partea creierului asociata cu atentia.

4. Infuziile de plante sunt tot ceaiuri

Ceaiurile provin din aceeasi planta - Camellia sinensis. Ceaiul negru, verde, oolong provin din aceasta planta, iar diferenta dintre ele tine de momentul culegerii, fermentare sau oxidare. Infuziile de plante provin din florile si chiar scoarta anumitor plante.

5. Ceaiul nu expira

Fals. Ceaiurile au si ele ca alte produse termen de valabilitate: in jur de 6 luni. Dupa aceasta data incep sa isi piarda antioxidantii. Un studiu publicat in 2009 in Jurnalul de Stiinta  Alimentara din SUA a aratat ca un ceai verde pierde din cotinutul de catehine in timp. Dupa 6 luni nivelul acestora era mai mic cu 32%. Ca sa pastrezi cat mai mult proprietatile ceaiului pastreaza-l intr-un recipient inchis etans, intr-un loc ferit de lumina si umezeala.