Graficul prezentat de Visual.ly este o schema care iti da toate ideile necesare pentru orice meniu ai alege. Descifrat, arata astfel:

  • Vinul alb sec (vin de masa, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc) – legume crude, legume la cuptor sau la gratar, peste sau preparate pe baza de cereale.
  • Vin alb dulce (Riesling, Muscat) – branzeturi, mezeluri, carnuri afumate, dulciuri.
  • Vin alb intens (Chardonnay) – branzeturi moi, preparate pe baza de cereale, crustacee si fructe de mare, peste, carne alba (pasare).
  • Vin spumant, sampanie, Prosecco, Cava – branzeturi, legume crude, preparate pe baza de cereale, peste.
  • Vin rosu din struguri din soiurile Pinot Noir, Gamay, Zweigelt – sunt vinuri rosii usoare potrivite cu legume la cuptor sau pe gratar, preparate pe baza de cereale/faina, crustacee si fructe de mare, carne alba si mezeluri.
  • Vin rosu mediu (vin de masa, Merlot, Zinfandel) – legume la cuptor, branzeturi tari, carnuri albe, carnuri rosii, mezeluri.
  • Vin rosu tare (Cabernet Sauvignon, Syrah) – branzeturi tari, preparate fainoase, carnuri rosii, mezeluri.
  • Vin de desert (Sherry, Porto) – branzeturi moi, mezeluri, dulciuri.

Sunt si cateava mancaruri care sunt greu de asociat cu vinuri: ciocolata, sparanghelul, fasole verde, anghinare, varza de Bruxelles.

Sursa: Visual.ly