In Marea Britanie, tinerii se bat pe joburile de barista, pentru ca le ofera un statut cool si ii ajuta sa-si faca multi prieteni. In Romania, chiar si termenul de “barista” nu este inca foarte cunoscut, insa creste usor in popularitate.

Pentru cei care nu stiu inca, barista este “barmanul” care face cafeaua aia atat de aromata incat nu are nevoie de niciun strop de zahar ca sa-ti bucure simturile. Este cel care te surprinde cu cate o inima sau cu o floare facuta din spuma de lapte. Este cel care te intimpina cu un “buna” imediat cum faci un pas in coffee shop si pe care il consideri deja un prieten care face o cafea extraordinar de buna. Cine a fost la Origo, stie despre ce vorbim.

Lili, barista de un an de zile la Origo, si-a descoperit pasiunea pentru cafea intamplator, dar s-a hotarat ca asta isi doreste sa faca de acum inainte. Mi-a povestit, la un cappuccino, cum a ajuns sa cunoasca chiar si specificatiile tehnice ale espressoarelor si cum se bucura de zilele in care au o cafea deosebita in meniu. 

Cum ti-ai descoperit pasiunea pentru cafea?

La inceput a fost ceva intermediar. Eram la Facultatea de Psihologie si ma interesa mai mult latura umana a jobului, partea de relatii interpersonale. Am aplicat aici ca sa impusc doi iepuri dintr-o data. Insa la scurt timp, din ceva intermediar, a devenit prioritar. Am devenit pasionata de lumea cafelei, chiar si de partea tehnica, si de tot ce inseamna sa fii barista. Noi lucram aici si suntem fericiti.

Care e cafeaua ta preferata?
Cand vin, imi place sa beau un machiatto, adica un shot de espresso cu o “pata” de lapte. Are si o valoare sentimentala pentru mine, pentru ca in machiatto am inceput sa fac latte art.

In cat timp ai invatat sa faci latte art?
Intr-un an :)

Ce cafea bei acasa?
Acasa nu mai beau cafea pentru ca sunt aproape toata ziua la Origo. Uneori trebuie sa si testam, asa ca ajungem sa bem destul de multa cafea, iar cand ajung acasa, fac pauza.

Cum te-a ajutat facultatea de psihologie in jobul de barista?
Cu unii poti sa treci peste anumite bariere si sa vorbiti orice, cu altii trebuie sa fii mai diplomat. Cred ca aici m-a ajutat, sa citesc oamenii si sa stiu cum sa ii abordez.

Cum iti dai seama de asta?
Nu-ti dai seama facand tu primul pas, ci trebuie sa-i lasi pe ei. Daca au o zi buna, te lasa in spatiul lor si se leaga si o conversatie.

Cate cafele faci pe zi?
Nu toate zilele sunt la fel, dar in medie aproximativ 50 de cafele in 6 ore.

Cum e sa fii femeie barista?

E interesant. Dar, pana la urma, e ca in viata de zi cu zi. Eu ofer un serviciu, nu doar socializez, asa ca totul ramane la un nivel profesional.

Cati prieteni ti-ai facut de cand lucrezi la Origo?
E foarte usor sa-ti faci prieteni la Origo. Sunt consumatori care vin chiar de 3 ori pe zi, fac o pauza de la serviciu pentru cafea, trec si isi iau coffee to go. Ajungi sa-i cunosti :)

Foto: Teodora Maftei