Este foarte usor sa depasesti limitele in aceasta perioada in ceea ce priveste consumul de alcool. Totusi, pentru a preveni excesele, ai la indemana cateva trucuri, care nu doar ca te vor ajuta sa ramai pe linia de plutire, dar iti vor ajuta si organismul sa reziste mai bine.

Rupert Wolfe Murray, de la clinica Castle Craig pentru tratarea dependentei de alcool, droguri si jocuri de noroc vine cu cateva sfaturi.

Evita consumul unei cantitati mari de alcool in timp scurt - este foarte periculos pentru sanatate. Chiar daca spre deosebire de proteine, alcoolul furnizeaza mai multa energie (7 kcal/g, fata de doar 4 kcal/g in cazul proteinelor), pe termen lung duce la deshidratare, iar riscurile pentru sanatate sunt incomparabil mai mari. De accea, se recomanda consumul cu moderatie. In general, barbatii ar trebui sa serveasca maximum 3-4 unitati de alcool pe zi, iar femeile 2-3 unitati pe zi. O unitate este egala cu 10 ml de alcool pur, echivalentul unui pahar de bere sau vin. 

Pastreaza o alimentatie echilibrata. Aceasta trebuie sa fie cat mai echilibrata si diversificata, incluzand cereale, legume, fructe si lactate in cantitati de minimum 300-500 g fiecare, zilnic. 

Consuma cat mai multe lichide. Se recomanda un consum de lichide de minimum 1,5 l pe zi (cele mai indicate fiind apa si ceaiul), alaturi de 30 de minute de exercitiu fizic zilnic, cel mai sanatos fiind mersul pe jos.

Daca insa constati ca anumiti membri ai familiei tale, prieteni sau colegi sunt incapabili sa isi controleze nivelul de consum de alcool sau alte substante chimice daunatoare, in ciuda insistentei ca detin acest control, cel mai bine este sa va adresati unui specialist. Negarea este cel mai puternic semn al instalarii dependentei. 

Citeste si: Cum sa-ti cresti toleranta la alcool. Secrete ca sa faci fata cu brio perioadei de petreceri