168.000 de dolari. Atat costa cea mai scumpa sticla de vin, 2004 Kalimna Block 42 Cabernet Sauvignon. Este produs din struguri provenind din Barossa Valley (sudul Australiei), zona in care se cultiva acest soi din 1880. Penfolds sunt considerati a fi cei mai vechi producatori de Cabernet Sauvignon.

Pentru a sublinia valoarea vinului (sau mai bine zis pentru a o creste oarecum artificial), producatorii au investit foarte mult in ambalajul si experienta oferita cumparatorilor.

Design-ul pachetului in care este ambalat, a fost realizat de patru dintre cei mai buni tamplari si designeri din Australia. Cei care urmaresc True Blood, s-ar putea sa gaseasca cateva asemanari cu recipientul in care este tinut sangele lui Lilith, un fel de Dumnezeu al vampirilor.

Se spune despre el ca ar fi „mai mult decat un simplu vin, este o opera de arta”. Si, cel putin din ce am vazut in poze, tindem sa le dam dreptate celor care afirma asta. Cei 750 de ml de vin sunt tinuti intr-o fiola de sticla, in lungime de 47.5 cm, realizata manual. Fiola, la randul ei, este pastrata intr-un recipient din sticla borosillicia, care prezinta o rezistenta termica si chimica crescuta.

In pret intra si un somelier de la Penfolds. Sticla nu este una obisnuita cu dop normal ca toate sticlele pe care le vedem prin magazine. Aceasta se deschide cu ajutorul unui dispozitiv asemanator cu cel folosit pentru taierea trabucului. Si pentru ca nimeni nu isi permite sa deschida gresit o astfel de sticla, producatorii trimit somelierul acasa la cumparator. Oriunde ar fi casa acestuia.

In cutie, se mai afla un set pentru degustare, facut din aur si argint. In plus, pentru ca toate cele de mai sus nu dadeau suma de 168.000 de dolari, cei 4 designeri au mai „aruncat” si un praf de rodiu pe cutia de lemn.

Colectia este una extrem de exclusivista. Au fost produse doar 12 sticle dintre care 10 s-au vandut deja iar una este rezervata pentru colectia producatorilor. Asa ca, daca aveti banii astia si nu stiti pe ce sa ii dati, ar cam trebui sa va grabiti sa faceti tranzactia :).

Sursa: wallstreejournal.com