Ceaiul nu mai e doar bautura de mic dejun. E "high class" sa comanzi un ceai cu nume complicat, sa mergi la "tea party" si sa gusti prajiturele. Inca nu e la noi si mai avem pana sa se scrie in presa mondena de un ceai dansant, dar cu siguranta fanii Lady Gaga, macar de dragul idolului, vor afisa o cescuta de ceai la concertul ei din august.

In fine, pledoaria mea pentru un trend pe care il cred pe aproape nu e din placerea pe care o am in a savura sincer o ceasca cu ceai, ci din curiozitatea de afla dupa ce am citit despre pasiunea pentru ceai a celebrei Lady Gaga cate alte vedete mai sorb sau au sorbit cu pasiune un amestec fin de frunze alese si l-au transformat in obsesie sau afacere. Si sunt multe din cate am constatat...

Moby – un artist cu ceainarie

Nu am aflat foarte clar ce timp de ceai bea Moby, dar cu siguranta muzicianul este un impatimit al ceaiurilor. Ii place atat de mult incat a decis sa isi deschida propria ceainarie in New York. Se numeste TeaNY. Serveste aproape 100 de feluri diferite de ceai, meniuri vegetariene (Moby este un infocat vegetarian si sustinator al drepturilor animalelor) si la vremea deschiderii era printre putinele localuri din New York unde se putea fuma. Moby si-a dus afacerea mai departe si a lansat si ceaiuri imbuteliate tot sub numele Teany, care se vand in mai multe magazine din metropola americana.

John Lennon – obsesia ceaiului bine facut

Un englez nu isi tradeaza originile indiferent unde traieste. Asa ca ritualul ceaiului e sfant chiar daca se afla la New York. I se intampla si lui John Lennon, dupa cum povestea Yoko Ono. Artistul era foarte strict in privinta ceaiului tipic englezesc si ii cerea sotiei sa respecte un anumit ritual atunci cand il pregatea. Adica, mai intai se pune pliculetul in casa si apoi se toarna apa fierbinte deasupra lui. Orice abatere de la regula era imediat sesizata, povestea Yoko Ono.

Barack Obama – bautor de ceai bio

Unul dintre cei mai puternici oameni de pe Planeta a fost observat consumand ceai inca din timpul campaniei prezidentiale din 2008. Iar obiceiul de a bea infuzii proaspete l-a luat cu el si la Casa Alba. Frigiderul de aici este plin cu ceaiurile preferate ale presedintelui : Honest Tea sau Green Dragon, in varinata rece, marturisea unul dintre consilierii lui Obama in New York Times.

Lady Gaga –moda cescutelor la purtator

Am mentionat-o pe Lady Gaga si n-as vrea sa trec prea usor peste rumoarea creata de aparitiile sale cu o ceasca de ceai si o farfuriuta. Evident, face parte din aparitiile soc, dar Gaga este si o impatimita a ceaiurilor. Preferatele ei sunt Kusmi Teas in varinata Detox si ceaiul de ghimbir despre care crede ca face bine solistilor vocali. Si ii place atat de mult sa il bea incat calatoreste peste tot cu un set de ceai dupa ea.

Il ia cu ea la restaurant si la interviuri, in aeroport sau inainte de concerte. Mirosim un parfum de excentricitate si stil marca Lady Gaga si ma intreb, ca si paparazzi de la The Sun, daca ii incape in poseta. Se pare ca e tare atasata de setul ei de ceai pentru ca a facut o criza de nervi cand l-a uitat intr-un restaurant din Londra si si-a trimis angajatii sa il recupereze.

“Microbul” ceaiului baut de celebritati e vechi de mii de ani. Daca putem sa il includem pe imparatul chinez Shen Nung printre ele, atunci putem spune ca el a fost primul bautor de ceai, pentru ca in timpul calatoriilor prin tara a descoperit infuzia de ceai pentru prima data. Legenda spune ca obisnuia sa isi puna supusii sa ii fiarba apa pe care o bea pentru a fi sigur ca nu are microb, iar in timpul unei calatorii o frunza de la un arbore de ceai i-a cazut in cana cu apa fierbinte si i-a dat o aroma placuta. I-a placut si i s-a parut chiar revigoranta noua bautura, asa ca imparatul Shen Nung a petrecut urmatorii ani cautand noi arome si amestecuri care sa ii faca placere.