Alcoolul nu prea apare pe lista lucrurilor premise intr-o dieta. Este foarte clar de ce: are multe calorii si din cateva pahare poti ingera echivalentul caloric al unei mese intregi cu doua feluri de mancare. Nu inseamna ca nu poti sa te rasfeti cu un cocktail din cand in cand, dar e bine sa tii cont de cat de mult inseamna din punct de vedere caloric si sa nu exagerezi. Pentru asta avem o lista cu cele mai apreciate bauturi si numarul lor de calorii calculat de revista Details.

Sazerac -140 calorii

Acest cocktail clasic din New Orleans are o istorie care incepe odata cu secolul al 19-lea. La inceputurile sale, bautura era pe baza de coniac, insa din 1870, s-a trecut la whiskey-ul de secara local, iar in prezent se foloseste mai degraba bourbonul. Este printre cele mai putin “periculoase” pentru silueta.

French 75 - 141 calorii

Este cocktailul care a atras atentia in filmul Casablanca, comandat de frumoasa Yvonne. Numele bauturii vine de la un M1897 de 75 mm, adica o arma folosita cu precadere de soldatii francezi in timpul Primului Razboi Mondial. French 75 se obtine din gin sau coniac, suc de lamaie, sampanie si zahar.

Caipirinha - 152 calorii

Se spune ca acest cocktail a fost inventat in 1918, la Sao Paulo, iar reteta pe care o stim azi – o combinatie intre lichiorul cachaça, zahar si lime - are la baza o bautura populara cu lamaie, usturoi si miere, indicata pacientilor cu gripa. Cachaça este mandria Braziliei. Este la fel de puternic ca romul si este facut din suc trestie de zahar, fermentat si distilat.

Citeste si: Bucataria braziliana - vedeta culinara a deceniului 

Mojito - 161 calorii

Este printre cele mai populare cocktailuri din lume, nascut in Cuba din rom, lime, zahar si menta. Se spune ca Ernest  Hemingway era un mare fan al acestui cocktail pe care il savura in La Bodeguita del Medio din Havana, dar si in Key West, Florida.

Daiquiri - 163 calorii

Barul El Floridita ramane templul adevaratului Daiquiri, pentru ca barmanul care il pregatea pentru scriitorul Ernest Hemingway a inventat si alte variante ale acestui cocktail, una dintre ele dedicata chiar scriitorului. Pentru acesta obisnuia sa adauge pe langa rom, suc de lime si zahar si un strop de suc de grepfrut, in timp ce in varianta Daiquiri Mulata adauga lichior de cafea.

Bloody Mary - 168 calorii

Este unul dintre cele mai cerute cocktailuri, iar daca renunti la votca vei avea o bautura sanatoasa si racoritoare. Numele i-a fost dat la intamplare de unul din proprietarii barului “Harry's New York Bar”, unde francezul Fernand Petiot a combinat la intamplare votca, suc de rosii, sos Worcestershire si piper. Culoarea rosu aprins i-a daruit numele Bloody Mary.

Julep - 185 calorii

Pentru un cocktail cu doar trei ingrediente are foarte multe calorii. Este explicabil insa daca ne gandim ca are in el o cantitate destul de mare de bourbon.

Manhattan - 187 calorii

Cocktailul a fost inventat pentru o petrecere data in cinstea guvernatorului statului New York, in acest club, la sfarstiul secolului XIX. Amestecul de whisky din secara, vermut dulce si bitter de portocale a ramas de atunci celebru. Sunt o multime de variante ale acestui cocktail: Manhattan dulce (cu o cireasa confiata ca decor), Manhattan sec (cu vermut sec si o felie de lamaie ca decor) sau Perfect Manhattan (putin din fiecare cocktail enumerat mai sus).

Margarita - 192 calorii

Un strop de suc proaspat de lime scoate in evidenta toate aromele de agava din tequila, in timp ce alcoolul din Cointreau aduce o nota dulce acestui cocktail. Cu siguranta l-ai comanda pentru savoarea lui inconfundabila, dar ai grija pentru ca are destul de multe calorii intr-un pahar.

Mai Tai - 219 calorii

Este de departe cel mai incarcat de calorii dintre toate cocktailurile, dar nu il poti refuza pentru ca iti aduce aminte de vacanta. Este o bautura vesela, in culorile verii, care la origini era preparata cu rom Jamaican, suc proaspat de lime si doar un strop de lichior de portocale. Acum se gaseste in toate barurile din lume, dar mai ales pe plajele din Hawai, in varinate adaptate si, uneori, departe de reteta de la inceput.