Desi crezi ca un pahar cu suc face bine la regim sau ca un pahar cu bere nu are cum sa influenteze lupta cu kilogramele, iti poti strica complet calculele daca nu stii ce si cand sa bei. Asa ca, in loc sa adaugi calorii lichide invata ce bauturi sa alegi si cand e cel mai potrivit sa le consumi.

Cand sa bei …APA 

  • Atunci cand te simti obosit, ai dureri de cap sau te simti deprimat. Intr-un studiu publicat in Journal of Nutrition, participantii care aveau un procent de deshidratare de 1% se simteau fara vlaga, aveau o capacitate de concentrare mai mica si sufereau de dureri de cap.
  • Atunci cand vrei sa slabesti. Cercetatorii de la American Chemical Society au descoperit ca subiectii care tineau dieta si consumau apa inainte de masa au reusit sa slabeasca cu 2 kg mai mult decat cei care nu beau apa. Regula ar fi sa nu depasesti 500ml de apa inainte de masa.
  • Atunci cand faci miscare mai putin de 90 de minute, nu apela la bauturi energizante pentru sportivi. Nu ai nevoie de ele daca faci efort mediu pe o perioada scurta de timp. Apa este suficienta sa te rehidratezi fara sa adaugi calorii.

Cand sa bei … CEAI

  • Atunci cand vrei sa renunti la cofeina din cafea. Cea mai buna optiune este ceaiul negru pentru ca are doar 50mg cofeina pe ceasca, in comparatie cu portia dubla de cofeina din cafea. 
  • Atunci cand te doare stomacul. In medicina traditionala chineza se spune ca ceaiurile imbunatatesc digestia prin neutralizarea acizilor din sistemul digestiv. Ceaiul Oolong este indicat in astfel de cazuri datorita proprietatilor sale antioxidante, dar si ceaiurile Earl Grey cu bergamota si ghimbir.

Citeste si: Care este cea mai buna bautura calda: ceaiul sau cafeaua

Cand sa bei… SUC

Cand spunem suc, ne referim la cel natural, preparat proaspat acasa, si nu la sucurile din magazine. Chiar si cele naturale pregatite cu mana ta contin zahar din fructe, asa ca nu exagera cu ele. Consuma-le:

  • Atunci cand ai probleme digestive. Sucul de prune, de exemplu, este un remediu pentru constipatie. Contine fibre, vitamina C si minerale si este indicat dimineata, la micul dejun ca sa echilibreze portia de nutrienti de care ai nevoie. Sucul de portocale este remediul dupa o masa grea, cu mai multe grasimi decat trebuie, pentru ca este bogat in antioxidanti.
  • Atunci cand ai infectii ale tractului urinar, bea suc de merisoare. Aceste fructe contin substante care previn aceste probleme, arata un studiu publicat in Journal Food Science and Biotechnology.

Citeste si: Cafeaua – o bautura care iti poate imbunatati viata

Cand ai voie sa bei… BERE

Aceasta bautura este permisa daca vrei sa iti cresti rezistenta la efort. De exemplu, inainte de o sesiune de jogging. Berea neagra, de pilda, are un continut mai ridicat de fier in comparatie cu berile blonde, iar fierul este un mineral esential pentru oxigenarea organismului. Asta te va ajuta sa rezisti mai mult in cadrul antrenamentelor. In plus, berile negre sunt o sursa de antioxidanti.

Cand e buna … LIMONADA

Cand ai nevoie de un aport de vitamina C pentru intarirea sistemului imunitar si o detoxifiere usoara a organismului. Atata timp cat respecti regulile si faci o bautura din lamai proaspete, apa si o cantitate mica de indulcitori naturali (stevia, miere sau agave) limonada ta este sanatoasa si revigoranta.

Sursa: Livestrong