1. Cabernet Sauvignon

Este cel mai faimos si popular vin rosu la nivel mondial. Culoarea lui rubinie, ca zmeura coapta si densitatea il fac usor de recunoscut. Soiul de struguri pentru acest vin este cultivat in toate regiunile mai calde al lumii, care sunt faimoase pentru podgoriile lor. Originar din Bordeaux, in Franta, este insa la fel de apreciat si in Australia, Chile sau California. Este un vin cu aroma puternica si multi tanini, care poate fi invechit pentru mai muti ani, ceea ce ii va reduce din asprimea gustului.

Are note de coacaze negre si piper verde, iar invechirea lui in butoaie de stejar ii aduce si arome vanilate. Este un vin care poate fi servit langa orice fel de fripura de vita, rata sau pasari de vanat, carne de miel, branzeturi cu mucegai, ciocolata neagra si feluri de mancare bogate in grasimi.

2. Merlot

Un vin rosu mai putin pregnant ca aroma, dar foarte placut. Este primul pe care ar trebui, de fapt, sa il incerci daca abia descoperi vinurile rosii. Soiul de struguri este cultivat in Franta, Italia, Romania, Chile sau Australia. Este al patrulea soi de struguri ca arie cultivata la nivel mondial. Are mai putini tanini si este folosit adeseara in cupaje impreuna cu Cabernet Sauvignon sau Cabernet Franc. Primele arome pe care le poti identifica sunt cele de mure, prune si coacaze negre.

Merlot este un vin rosu usor si se potriveste perfect langa fripturi la gratar, fripturi de porc, branzeturi maturate sau specialitati cum sunt Camembert sau Cheddar. Poate fi servit si langa feluri de mancare cu rata, miel, curcan, carnati, paste sau feluri cu sos de rosii.

3. Pinot Noir

Strugurii din care este produs sunt extrem de pretentiosi. Au nevoie de un anumit climat cu zile calde si seri racoroase. Sunt plantati mai ales in Burgundia, Franta, dar si in alte regiuni ale lumii. Pinot Noir este considerat unul din vinurile rosii nobile, cu un gust placut, cu o structura delicata si proaspata. Pentru ca strugurii au nevoie de conditii speciale, nu este produs in cantitati foarte mari.

Pinot Noir are putini tanini si un nivel scazut de polifenoli. Aromele distincte pentru acest vin sunt cele fructate (de cirese, prune, capsune) cu note de frunze de ceai, fan si condimente. Pinot Noir se poate asocia usor cu feluri de mancare din carnuri rosii, dar si cu carne de pasare, cu somon, ton, carnuri afumate, cu ciuperci si branzeturi de capra.

4. Syrah

Acest soi de struguri este cultivat de pe vremea Imperiului Roman in regiunile unde acum se afla Iranul. Syrah este un soi de strugure nergu, cu coaja groasa si tare care se simte excelent in climatul cald din California, Australia sau Valea Ronului in Franta. Din soiul Syrah se fac vinuri excelente si in Italia, in regiunie Piemont sau Sicilia.

Aromele sale puternice sunt cele de coacaze negre, cu note distincte de piper verde, vanilie sau fum. Syrah este un vin rosu potrivit langa carnuri rosii, carnuri la gratar, rata, caprioara, ton sau ciuperci.

5. Sangiovese

Este un soi de struguri extrem de popular in Italia. Vinul produs din ei are multi tanini si este folosit adesea in cupaje in combinatie cu alte vinuri rosii cum este Cabernet Sauvignon. Cele mai apreciate vinuri din acest soi de struguri sunt vinurile Chianti si cele produse in California.

Vinurile produse din Sangiovese au o aciditate medie, gust bogat si arome puternice de scortisoara, vanilie si fructe. Le poti servi langa feluri de mancare din bucataria italiana si mediteraneana, langa fripturi, paste, sosuri albe, aluaturi si branzeturi.