Indienii o considera o bautura divina, dar nu neaparat pentru ca iti da senzatia de racoare cand asfaltul e incins sub talpi sau pentru ca iti ia focul de pe limba atunci cand mananci preparate picante. Se spune ca Lassi este cocktailul care se prepara cu secole in urma pentru zei si era folosit in ritualuri hinduse, asadar legatura lui cu divininatea e bine stabilita.

Lassi – bautura traditionala in restaurantele indiene

Lassi e trecuta in toate meniurile indiene pentru ca e cel mai bun partener al felurilor de mancare picante. Iti va fi mai usor sa gusti un orez picant indian alaturi de un Lassi si va fi mai usor sa digeri astfel de condimente puternice. In medicina populara (ayurveda), Lassi este folosit pentru a trata diferite boli ale sistemului digestiv, mai ales datorita continutului de chimion care se presupune ca ajuta digestia.

Un cocktail rece cu aroma dulce

Lassi este un cocktail pe baza de iaurt si lapte batut, combinate cu apa, mango, banana sau apa de trandafiri. Se poate prepara usor in orice bucatarie pentru ca ai nevoie doar de un blender si cateva fructe proaspete. Poate fi mai gros sau mai subtire in functie de cantitatea de apa adaugata. Fiecare restaurant si fiecare bucatar are propria reteta, asa ca in Lassi s-ar putea sa gusti lapte de nuca de cocos, lapte de soia si diverse condimente : chimion, chili, cardamom, curcuma (sofran de India).

Lassi in 4 arome diferite

In unele regiuni ale Indiei cocktailul se pregateste si cu usturoi sau legume proaspete, dar cele mai bune variante ale acestei bauturi sunt cele dulci cu fructe sau miere.

Lassi cu miros ametitor – se pregateste cu iaurt, apa de trandafiri, lamaie, capsune si zahar.

Lassi cu mango – este o bautura populara atat in India, cat si in Paksitan. Este facut cu iaurt, apa si pulpa de mango, decorat uneori cu fistic prajit. In loc de mango se poate folosi si banana.

Lassi sarat – este varianta fara fructe a acestei bauturi, preparata in special in regiunea Punjab (la granita cu Pakistanul). Se face doar cu iaurt, apa, sare si alte condiment locale.

Bhang Lassi – bautura care iti poate lua mintile, contine un derivat lichid al canabisului. Este o bautura legala in multe parti ale Indiei si se vinde mai ales in timpul festivalului hindus Holi ce are loc primavara.