Alegerea vinului potrivit pentru felul de mancare preferat din zona Peninsulei Italice reprezinta o adevarata provocare pentru cei care nu sunt tocmai experti intr-ale gastronomiei. Tocmai de aceea, iti dam o mana de ajutor si iti oferim cateva informatii esentiale, care vor transforma masa cu specific italian pe care o urmeaza sa o pregatesti intr-un festin memorabil.

Inainte de toate, trebuie sa stii ca vinurile italiene pot fi impartite in doua mari categorii: vinuri de masa si vinuri de prima clasa, ambele fiind create si potrivindu-se de minune cu mancarea specifica acestei zone. Pentru a delimita mai bine cele doua categorii, tine minte ca vinurile de masa sunt, in general, rosii sau albe, mai putin costisitoare decat altele si numai bune de savurat la o masa in familie. Sunt dulcege, usor spumoase si compatibile cu gusturile bautorilor mai putin experimentati. Poate cel mai bun exemplu de vin de masa este Lambrusco, un soi rosu, sec, efervescent care merge de minune cu somnul.

Din aceeasi categorie face parte si Ca de Medici Terra Calda Vino Frizzante Rosso, care poate fi combinat cu aproape orice fel de mancare, de la spaghetti si pana la friptura la gratar. Nu in ultimul rand, nu uita de Chianti, pe care il poti servi alaturi de paste carbonara, lasagna, mortadella, parmezan, mozzarella, supa minestrone, spaghetti cu branza sau tetrazzini de pui.

Care sunt cele mai cunoscute vinuri italiene?

Vinurile toscane. Situandu-se pe o treapta superioara in ceea ce priveste pretul, vinurile toscane presupun niste amestecuri de arome incredibile. Tocmai de aceea, specialistii se feresc sa faca delimitari clare in ceea ce le priveste. Merg foarte bine alaturi de pastele cu rosii, ciuperci si carnati sau cacciatore cu pui condimentat, pregatite in stil italian autentic. Printre cei mai cunoscuti producatori de vinuri din Toscana se regasesc Viticcio, Antinori si Tenuta dell’Ornellaia.

Vinurile Barolo si Barbaresco. Produse din struguri de Nebbiole, aceste vinuri sunt adesea servite la ocazii speciale sau de sarbatori. Preturile lor sunt, de asemenea, usor ridicate, iar felurile de mancare alaturi de care pot fi servite sunt fripturile de miel, ciupercile cu gust intens si branzeturile vechi, puternic aromate. Evita, in schimb, combinarea lor cu pui sau fructe de mare.

Vinurile Amarone. Cele mai multe vinuri de acest soi provin din zona de nord-est a Italiei, mai exact din Valpolicella, si sunt recunoscute pentru aromele condimentate si usor fructate. Vinurile de calitate sunt rezultatul zdrobirii boabelor partial uscate, sunt ceva mai elegante si se potrivesc cu osso buco, stufat milanez, carne de vita caramelizata si cannelinni, parmezan reggiano sau gorgonzzola.

Pinot Grigio. Puternic aromate si pline de personalitate, Pinot Grigio sunt primele vinuri albe la care se gandesc specialistii in gastronomie. Cu o aroma citrica, usor fructata, ele pot fi combinate cu mancarea usoara italiana. Retetele cu fructe de mare, saltimboca de pui, trenette cu sos pesto sau branza Gouda sunt doar o parte dintre alimentele care pot fi combinate cu acest tip de vinuri.

Brunello. Produse in zona imediat apropiata orasului Montalcino, vinurile Brunello sunt colocvial numite “cele mici si intunecate”. Ele pot fi consumate alaturi de costita de miel, carne de vita cu sos porcini, rata cu usturoi, carne de vita cu parmezan, carne de vita piccata si pizza cu ciuperci.

Vinurile italiene sunt facute sa mearga cu mancarea buna. Chiar daca au o aciditate ridicata, ele nu fac decat sa ne lase gura apa si sa ne transforme in adevarati gurmanzi.