Desi regula spune ca fiecare mancare se potriveste perfect cu un anumit tip de vin, nu poti pune pe masa cate un soi de vin pentru fiecare fel pe care il servesti. Totul se va incheia cu o betie crunta si dureri de cap, iar nimeni nu va mai aprecia cum trebuie felurile de mancare. Pacat de munca bucatarului!

Alege doar unul sau doua vinuri care sa mearga din plin cu bogatia de arome pe care le vei aseza pe masa de sarbatoare. Si pentru ca vedetele vor fi fripturile de miel, cozonacii si ouale rosii, nu iti va fi greu sa alegi intre un soi de vin rosu pentru masa si unul de vin dulce pentru desert.

Un pahar de vin rosu pentru mielul rumenit

Cunoscatorii stiu regula care spune ca vinul rosu se potriveste cu felurile de mancare din carne rosie. Cu cat e mai grea mancarea, cu atat e mai sec vinul. Astfel, lista de vinuri pentru mesele de Paste trebuie sa contina si o sticla de Cabernet Sauvignon, Merlot sau Pinot Noir.

  • Cabernet Sauvingnon este un vin tare, in nuanta afinelor coapte, care iti lasa un gust usor uscat in gura, numai bun sa stinga un aperitiv cu multe maioneze, drob si oua, si sa iti dezmorteasca limba pentru friptura de miel ce urmeaza.
  • Merlot este mai putin sec decat un Cabernet Sauvignon, are gustul ierburilor aromatice si merge si el la fel de bine cu friptura de miel.
  • Pinot Noir, rasfatatul francezilor, are arome mai fine, dar e un vin versatil care se potriveste pentru mese bogate in feluri cu carne.

Un pahar de vin alb pentru friptura de curcan

Daca anul acesta ai inlocuit mielul cu carnea de curcan, atunci si vinul pentru felul principal trebuie sa se schimbe. Carnurile de pasare cer un vin alb sec si nu ai sa dai gres daca alegi un Sauvignon Blanc.

Vinuri aromate pentru desert

Finalul mesei si momentul desertului poate sa ceara o noua sticla de vin. Nu trebuie sa servesti sampanie, aceasta nu se va potrivi neaparat cu deserturile foarte dulci. Poti incerca vinuri aromate si dulci naturale cum sunt Tamaioasa, Busuioaca sau Muscatul. Se potrivesc si cu prajiturile si cu fructele.

Daca ati servit deja cafeaua, dupa ea puteti sa turnati in pahare un vin ars sau un lichior.