Ceea ce nu stiam este ca, pe langa faptul de a fi fost martor al evenimentelor, berea a fost protagonistul direct al mai multor episoade. Site-ul Listverse dezvaluie o serie de importante progrese pentru care trebuie sa-i fim recunoscatori popularului 'suc de orz', scrie Agerpres.

Aveti un frigider acasa? Credeti ca ati putea trai fara el? Poate ca ati fi fost nevoit sa o faceti daca nu ar fi fost berea. Carl von Linde lucra pentru compania Spaten cand l-a inventat pentru a izola bautura deja imbuteliata de caldura masinilor care continuau sa fabrice noi litri. Inventia lui s-a dovedit utila pentru multe alte lucruri. Asa s-a intamplat si cu ambalajele din sticla: americanul Michael Joseph Owens a inventat prima masina in stare sa fabrice in serie aceste sticle, scopul initial fiind folosirea lor pentru comercializarea berii.

Cu atatia ani de istorie stropiti cu acest 'aur lichid', putem sa ne intrebam daca epoca descoperirilor ar fi fost viabila fara bere. Este mai mult decat probabil ca raspunsul sa fie negativ. Se stie ca marii exploratori precum Cristofor Columb nu porneau in larg fara a se fi aprovizionat cu cateva zeci de butoaie, dat fiind faptul ca in lungile calatorii apa se clocea. Berea a colaborat activ la colonizarea Americii. Multi europeni se imbolnaveau acolo pentru ca nu erau obisnuiti cu apa din Lumea Noua. Mortalitatea a scazut cand au putut sa-si fabrice bautura favorita.

In secolul al XVIII-lea, englezul Joseph Priestley a descoperit dioxidul de carbon tot datorita berii. Ceea ce i-a starnit curiozitatea nu a fost altceva decat faptul de a fi observat, intr-o berarie din apropierea casei sale, ca existau gaze care 'cadeau' pe jos in procesul de fermentatie, cantarind mai mult decat aerul si fiind 'altceva'. Tot analizandu-se fermentatia s-a inventat si scara PH. Cu aceasta si-a rezolvat Carlsberg problemele pentru a masura cu deplina exactitate nivelurile de aciditate ale bauturilor sale.

Lucrand la o berarie, James Joule a creat pretioasele termometre cu mercur. Se spune chiar ca, pe vremea cand a inventat procesul de pasteurizare, Louis Pasteur incerca de fapt sa afle de ce se strica berea. Dupa cum se poate vedea, pe langa faptul de a fi racoritor si savuros, continutul halbelor este un element transcendental in istoria omenirii. Consumati-l insa in mod responsabil si moderat, iar data viitoare cand veti da 'Noroc!' cu berea, amintiti-va ca ii datorati mult mai mult decat faptul de a fi un excelent leac contra setei.

Sursa: Agerpres