Care sunt dozele de alcool care nu prezinta niciun risc pentru organism?
Institutul National pentru Abuz de Alcool si Alcoolism din Statele Unite a stabilit niste limite pe care este bine sa le respecti daca nu vrei sa devii alcoolic. Potrivit acestora, nu trebuie sa bei mai mult de 3 bauturi pe zi, respectiv 7 pe saptamana daca esti femeie, iar daca esti barbat, trebuie sa-ti limitezi consumul la 4 bauturi pe zi, respectiv 14 pe saptamana.

Daca respecti aceste limite, sansele sa ai probleme de sanatate relationate cu consumul de alcool sunt foarte mici.
Cel mai mare risc al consumului de alcool: scade  activitatea cerebrala
Unele riscuri ale consumului de alcool sunt bine-cunoscute: acesta creste tendintele de violenta, asalt sexual, auto-agresiune. Insa efectele de natura fizica asupra corpului sunt mai putin discutate.

Potrivit Institutului National al Sanatatii din SUA, exista dovezi puternice care sugereaza ca bauturile alcoolice afecteaza cortexul frontal si alte zone ale creierului responsabile cu functia de luare a deciziilor. Alcoolul incetineste ritmul neurotransmitatorilor din creier responsabili de reactiile corpului si de starea de spirit.

Persoanele care renunta la alcool timp de o luna au mai multe sanse de a reduce nivelul colesterolului, de a scapa de kilogramele in plus, de a-si imbunatati calitatea somnului si astfel ii ofera si ficatului sansa de a se recupera dupa anumite excese.

Iar beneficiile sunt chiar mai mari daca extinzi perioada de “detoxifiere”, potrivit directorului Institutului National pentru Abuz de Alcool si Alcoolism din Statele Unite, Dr. George Koob:

“Daca te abtii de la alcool timp de cateva luni – sau chiar un an, ii permiti creierului tau sa se refaca. Abstinenta poate de asemenea sa inverseze efectele negative pe care le are alcoolul asupra procesului cognitiv, in ceea ce priveste capacitatea de rezolvare a problemelor, memoria si atentia.”

Consumul de alcool pe termen lung poate sa-ti afecteze si sanatatea muschilor, facandu-i incapabili de a se contracta corect. Poate, de asemenea, sa-ti deterioreze ficatul, pancreasul si sistemul imunitar. Consumul mare de alcool iti creste si riscul de a face cancer, in special cel mamar.