Cum alegem vinul potrivit pentru Craciun?
Cel mai indicat ar fi sa alegem vinul in functie de meniul pe care-l avem in seara de Craciun, in asociere cu preparatele, dar si in functie de invitati si de traditiile pe care le perpetuam in familie. Poate chiar un vin mai scump, nu neaparat in zona noastra de confort financiar, pentru ca e o sarbatoare; un vin spumant sau chiar o champagne, pentru ca sarbatorim un eveniment special ce are loc doar o data pe an.

Vinul si mancarea traditionala – cum le combinam?
Mancarea traditionala de Craciun este grasa, satioasa si vinul trebuie sa ajute la procesarea si absorbtia grasimilor si la completarea aromatica a bucatelor de pe masa, si asta dincolo de elementul de eleganta pe care-l confera cinei de Craciun. Va recomand vinurile rosii, corpolente, cu arome intense de condimente, cu tanini fermi.

3 vinuri romanesti pentru Craciun
Recomand Aligote ca aperitiv, pentru pofta de mancare. Feteasca Regala langa antreuri (salata de Boeuf, salata de vinete, curcan sau pui), Novac sau Negru de Dragasani langa carnea rosie pe grill fara sosuri grele, si Feteasca Neagra pentru carnea la cuptor. Prajiturile de casa, langa o Tamaioasa Romaneasca vinificata demidulce.

Care este vinul perfect pentru cozonac?
Obligatoriu un vin demidulce sau dulce, in functie de tipul cozonacului; daca contine fructe uscate si ciocolata, putem apela chiar la un vin de Porto, un tawny. Pentru un cozonac cu jeleu, poate un Corcova vin alb dulce din Muscat Ottonel si Chardonnay, sau daca contine fructe de padure si nuca, o Busuioaca de Bohotin de la Crama Basilescu, vin desert.

Ce vinuri sa evitam?
Vinurile prea ieftine la raft de la supermarket, pentru ca nu ofera certitudinea ca sunt vinuri curate, onest vinificate.

Ce vin sa alegem daca vrem sa-l oferim cadou?
Firesc ar fi sa cunoastem cate ceva despre persoana careia ii facem cadoul. Ii place vinul alb, rosu, rose-ul... poate vinul spumant? Daca dorim sa facem un cadou cuiva, normal este sa aflam pentru inceput ce vin consuma, dupa care alegem ceva in aceeasi marja de pret sau mai sus, obligatoriu vin de aceeasi culoare sau nivel de zahar rezidual.

De la ce pret pleaca un vin bun?
In genere, undeva peste pretul de 20 lei/ sticla putem avea certitudinea ca este un vin onest vinificat, curat. Nu ne dorim nici coloranti alimentari si nici potentiatori de aroma. Restul tine de capacitatea si cunostintele personale de a identifica si de a evalua aromele si calitatile organoleptice ale vinului. Gustul personal este cel mai important criteriu. De multe ori intalnesc oameni care-mi spun ca nu se pricep la vin. Dar tot ce trebuie sa stie cineva pentru inceput este daca ii place sau nu un anume vin. Simplu! Doar atat. Daca cineva are interesul de a-si dezvolta cunostintele vis-a-vis de vinuri, poate gasi canalele informationale pentru a face asta: degustari, cine in asociere mancare - vin, reviste de specialitate.