Nu trebuie sa devii somelier ca sa intelegi ce scrie pe eticheta unui vin sau sa poti citi printre randuri descrieri sofisticate in reviste sau carti. Sunt cativa termeni care definesc calitatile acestei baturi si, odata intelesi, vei face lumina in universul atat de parfumat al vinurilor bune.

Am strans cativa dintre temeni cei mai folositi pe care trebuie sa ii cunosti: 

  • Aciditate: gustul mai amar sau mai acrisor pe care il lasa vinul dupa ce il bei. 
  • Vin echilibrat: un vin care are in parti egale aciditate, gust amar si dulce si alcool. 
  • Buchet: mirosul pe care il simti atunci cand deschizi sticla de vin sau dupa decantare.
  • Tanini: compusii care dau vinului gustul amar sau sec. Vin, de obicei, din coaja strugurilor, codite si seminte. 
  • Aerarea vinului: decantarea vinului pentru a intra in contact cu aerul pentru a elibera aromele. Se aplica mai ales vinurilor care au fost invechite cativa ani in sticla si vinurilor rosii.
  • Decandate: turnarea vinului dintr-un recipient in altul (decantor) pentru a permite aerarea. 
  • Oxidare: reactia care se produce atunci cand vinul este expus la aer si isi schimba gustul si/sau culoarea. 
  • DOC: denimire de origine controlata. Vinurile cu aceasta denumire pe eticheta sunt produse intr-o anumita zona, din anumiti struguri, iar denumirea de origine este constatata prin traditie. De obicei, aceasta prescurtare este urmata de CMD ( adica un vin din struguri culesi la maturitate deplina) CT (vin din struguri culesi tarziu) sau CIB  (vin din struguri culesi la innobilarea boabelor).
  • VS: Vin de calitatea superioara. Are taria alcoolica de minim 9,5% vol, cu mentiunea zonei geografice de producere. 
  • X% Vol. Alc.: Concentratia alcoolica a vinului sau continutul de alcool etilic, exprimat in procente de volum (% vol.) la 20°C. Practic, asta inseamna numarul de mililitri de alcool etilic pur din 100 ml vin.